Drábek: Daňové paušály jsou spravedlivější než stravenky

Praha – Kolem jídelních kuponů a dalších zaměstnaneckých benefitů vznikl další silný spor mezi koaličními partnery. Navzdory neúčasti ministrů TOP 09, z jejichž tábora návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek vzešel, zbývající členové kabinetu za ODS i Věci veřejné návrh reformy odsouhlasili. Zástupci obou stran posléze dodali, že hlavní část „boje o stravenky“ přenechávají poslanecké sněmovně, kde ovšem budou tvrdě stát za zachování daňového zvýhodnění. Resort financí přitom zaměstnancům místo jídelních kuponů a dalších benefitů nabízí daňový paušál tři tisíce korun ročně, který navíc ve formě bonusu budou moci čerpat i lidé osvobození od daňové povinnosti. Podle ministra práce a místopředsedy TOP 09 Jaromíra Drábka je proto navržený systém spravedlivější a nahrazuje tak ojedinělý jev, který je v rozporu se základními pravidly daňového systému. Proti rušení daňového zvýhodnění stravenek se vedle ODS a VV postavila také opozice a odboráři.

Šéf poslanců VV Vít Bárta už ve středu předeslal, že v dolní komoře bude strana zachování zvýhodnění jednoznačně prosazovat. Za názorem Véčkařů navíc bude stát i poslanecký klub ODS, jak ve večerním rozhovoru pro Český rozhlas uvedla předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová. Hrozí proto zablokování celé daňové reformy, ministři TOP 09 však za změnami nadále stojí. „Někdy musíte dělat systémové kroky, které jsou prostě nepopulární. Pokud jsou stravenky jednou z mála výjimek, kdy je porušeno naprosto základní pravidlo daňového systému, že buď něco může být zvýhodněno na straně poskytovatele, nebo na straně příjemce, ale nikdy ne na obou stranách, tak prostě tento problém musíme řešit,“ komentoval v ČT Drábek.

Šéf resortu sociálních věcí navíc zdůraznil prosazení paušálu také ve formě daňového bonusu, díky kterému se možnost čerpat příspěvek otevírá i lidem s minimálními příjmy, kteří daně neplatí. „To je přece mnohem větší podpora a mnohem spravedlivější, než stravenky, které jsou vydávány jako nějaké poukázky jenom těm, kteří to mají například v kolektivní smlouvě,“ dodal ministr.

Jeden z oblíbených zaměstnaneckých benefitů - stravenky.
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Stravenky přitom v současnosti využívají zhruba tři miliony lidí a kromě politických zástupců má reforma kritiky i mezi většinou firem. Ty se v případě zrušení daňového zvýhodnění obávají tlaku zaměstnanců na růst mezd. V rámci daňové reformy hodlá ministerstvo financí zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 daňových výjimek. Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale například i u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům.

„Debata o výdeji důchodů přes bankomaty neskončila, systém je nutné změnit“

Ministr Drábek se nehodlá vzdát ani plánu zavést vyplácení důchodů přes bankovní karty. Poté co média tento týden zveřejnila tuto informaci jako jednu z cílů ministerstva zefektivnit systém vyplácení, ostře se proti záměru ohradil premiér Petr Nečas (ODS). Vyplácení skrze speciální bankomaty prý zkomplikuje život řadě penzistů a přinese další náklady, s tím však Drábek nesouhlasí a tvrdí, že současný systém se bez nutných změn v nejbližších letech neobejde. „My v tuto chvíli vyplácíme jak nepojistné dávky, tedy sociální dávky, tak důchody pomocí velmi zastaralých technologií. To způsobuje, že ta distribuce je jednak velmi drahá a také uživatelsky velmi nepřívětivá,“ řekl ministr.

„Polovina důchodců sic nechává posílat svůj důchod na běžný účet, a když si jej chtějí změnit, že například přejdou k jiné bance, tak tu změnu účtu musí nahlásit 3 měsíce dopředu, což je technologická lhůta, než se podaří změnu do toho systému zakomponovat. To přece neodpovídá 21. století. Změny musíme udělat v každém případě.“

Cílem návrhu je ušetřit stamiliony na posílání složenek. Podle kritiků však může vedle omezení služeb státu projekt oslabit Českou poštu. Levice vládu podezírá, že tak chce podnik oslabit a privatizovat. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už proto odpůrcům vzkázal, že jde o návrh, který je zatím ve fázi úvah a bude ještě záležitostí dlouhé odborné diskuse - i přes avizovaný nesouhlas premiéra. „Ta debata neskončila a ani nemůže skončit, protože ten dosavadní drahý systém se musí změnit. Jestli to bude za rok nebo za dva roky, to je samozřejmě jiná věc. Diskuze v tom standardním způsobu podkladů, čísel a argumentů začne nejdříve před druhou polovinou příštího roku,“ dodal Drábek.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)