Tetra Pak: Čerstvé mléko z automatů může ohrozit zdraví

Praha - Podle firmy Tetra Pak, která vyrábí obaly na trvanlivé mléko, může čerstvé mléko z automatů ohrozit zdraví. Odborníci oslovení firmou totiž tvrdí, že obsahuje mikroorganismy nebezpečné zejména pro děti a kojící ženy. V Česku v poslední době roste počet automatů na prodej neupravovaného mléka přímo od zemědělců. Ti se proti kritice ohrazují, vše je prý ošetřeno veterinárně i hygienicky. Na každém automatu je navíc povinně uvedeno, že mléko je potřeba před pitím tepelně upravit.

V neupraveném mléce se mohou vyskytnout bakterie způsobující průjmy, listeriózu nebo salmonelu. Lékař Milan Kudyn ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost navíc uvedl, že lidé jsou nyní mnohem choulostivější než v minulosti a zejména mladším ročníkům může neošetřené mléko stejně jako jiné syrové potraviny způsobit zdravotní obtíže.

Antonie Bořkovcová, vedoucí Nemocniční hygieny z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

„Pít tepelně neošetřené mléko je nebezpečné zejména pro těhotné a kojící ženy, infekce se může totiž přenést na plod, respektive na dítě.“

Veleba: Jde o skandální účelovou akci Tetra Paku

Prezident Agrární komory Jan Veleba vše označil za účelovou akci Tetra Paku s cílem poškodit prodejce čerstvého mléka. Farmáři přímým prodejem mléka totiž začínají pro obalového giganta být konkurencí. „Já to považuji za skandální,“ uvedl Veleba, kterého rozhořčila zejména účast představitelů české státní správy na tiskové konferenci pořádané nadnárodní firmou.

„Automaty na čerstvé mléko jsou běžnou součástí života obyvatel mnoha států Evropy již několik let. Vyhovují evropskému právu a legislativě pro hygienu a bezpečnost potravin,“ hájí se zemědělci. Producenti mléka se dnes se zástupci Agrární komory spolu s Velebou pokusili proniknout i na tiskovou konferenci, nebylo jim to však umožněno. Pořadatelé na ně dokonce přivolali policii.

Převaření mléka zároveň ničí prospěšné bakterie mléčného kvašení

Jelikož není čerstvé mléko od farmářů nijak technologicky zpracováno, proto je jeho trvanlivost jen zhruba do tří dnů. Tepelně neupravené mléko z automatu je před konzumací potřeba převařit, kromě nežádoucích mikroorganismů se tak ale zničí i zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení. Čerstvé mléko má zpravidla vyšší obsah tuku a je použitelné i na domácí výrobu tvarohu, sýru či másla.

Na druhé straně však pasterované nebo trvanlivé mléko prošlo tepelnou úpravou, díky níž v něm byly zničeny téměř všechny choroboplodné zárodky. Při pasterizaci se však v mléku zničí také zhruba 20 procent vitaminů.

Lidé by podle Jany Laštovičkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje měli k syrovému mléku přistupovat stejně jako k syrovému masu a vejcím. Syrové mléko by měli tepelně zpracovat ihned po přinesení domů, a ne až těsně před konzumací.

V Česku začaly mléčné automaty rychle přibývat od loňského podzimu, nyní jich funguje více než 100. Při přímém prodeji mléka zákazníkům farmáři zpravidla utrží dvojnásobně více, než když je prodají mlékárně. Mlékaři zatím automaty nepovažují za větší konkurenci. Kdyby hypoteticky každý automat prodal denně v průměru 300 litrů mléka, v celé republice by to činilo zhruba 30 000 litrů. Denní tuzemská produkce přitom činí zhruba šest milionů litrů. Například v Rakousku dosahuje přímý prodej mléka přes tři procenta z celkové produkce, o asi 1,71 procenta pak jde v Polsku.