Češi do Rakouska za prací? Už příští rok v květnu

Praha - Omezení přístupu českých občanů na rakouský pracovní trh skončí podle předpokladů v květnu příštího roku. Datum dnes potvrdil šéf rakouské diplomacie Michael Spindelegger. Po jednání s českým ministrem zahraničí Janem Kohoutem pochválil nynější česko-rakouské vztahy, které jsou podle něj nejlepší v historii.

„S prvním květnem 2011 to vstoupí v platnost a na tom se nic nezmění. Jsme na to dobře připraveni,“ komentoval Spindelegger termín, kdy má být zrušeno omezení pro české pracovníky v Rakousku. Připomněl, že platy v Česku se během doby, kdy Rakousko ochranu svého trhu požadovalo, zvýšily. Příliv Čechů do Rakouska by proto už nemusel rakouskou ekonomiku poškodit.

Rakousko si po vstupu nových členských zemí do EU vyžádalo přechodnou ochranu svého pracovního trhu. Rakousko a Německo jsou posledními členskými státy unie, které si pracovní trh chrání. Možnost omezení trhu využily na maximum. Nejpozději v květnu 2011 přechodné opatření už podle unijní dohody musí skončit a Česku stejně jako ostatním „nováčkům unie“ s výjimkou Bulharska a Rumunska musí být zaručen volný pohyb pracovní síly.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Část rakouské veřejnosti se však stále obává toho, že otevření pracovního trhu ubere místa Rakušanům. Požadují proto, aby se od otevření trhu ustoupilo.