OP se zbavuje zaměstnanců a zavírá závod v Jeseníku

Prostějov – OP Prostějov se bude opět zbavovat zaměstnanců. K 30. dubnu zcela uzavře závod v Jeseníku, v němž pracuje 290 lidí. Ke stejnému datu odejde zhruba 300 zaměstnanců z hlavního výrobního provozu v Prostějově. Firma, které hrozí konkurz, se tak snaží zabránit dalšímu prohlubování ztrát. Jejich hromadění by snížilo majetkovou podstatu podniku, ze které by se v případě bankrotu uspokojovali věřitelé.

Podle mluvčího oděvního podniku Karla Samce management propouštěním reaguje na současný ekonomický stav, objem zakázek a nedostatek peněz na provoz. Konkurz na oděvní podnik zatím vyhlášen nebyl, podle vedení firmy je ale pravděpodobný. „Dalším čekáním by se ještě více prohlubovala ztráta hospodaření a snižovala majetková podstata firmy,“ uvedl Samec.

Podnik jede jen na 30 procent

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Novou vlnu propouštění v OP přečká jen zhruba 900 lidí. Ti by měli pracovat na zakázkách, které má podnik zajištěné na květen. Kvůli tomu, že firma nemá zajištěné provozní financování, jsou její kapacity vytíženy jen ze 30 procent.

Největší výrobce textilu v zemi je od ledna v úpadku a hrozí mu konkurz. Razantní snížení nákladů by mohlo být jednou z cest, jak se mu vyhnout. Věřitelům podnik dluží zhruba 1,6 miliardy korun. Za první tři měsíce letošního roku vykázal OP provozní ztrátu 104 milionů korun.

OP může zachránit někdo z věřitelů

Řešením situace v OP mohla být zvažovaná reorganizace. Vedení firmy samo ale od vypracování plánu ustoupilo, protože se mu nepodařilo zajistit peníze na provoz. Krajský soud v Brně proto s návrhem oslovil věřitele OP i další subjekty, konkrétní restrukturalizační plán ale nepředložil nikdo.

O plán stála původně Česká spořitelna, která je největším věřitelem firmy. Soud ji ale v březnu nejmenoval do věřitelského výboru a banka od plánu upustila. Podala kvůli tomu sice námitku na podjatost soudce k vrchnímu soudu, ten jí ale nevyhověl.