Dostane-li pomoc Řecko, mají šanci i ostatní země eurozóny

Brusel - Nejen Řecko, ale i další země eurozóny mohou dosáhnout na finanční pomoc, kterou má získat krachující Řecko. Podmínkou je pouze odhodlání k nápravě rozpočtových schodků, uvedl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Navíc němečtí činitelé dnes opět dali najevo, že jsou připraveni k brzkému schválení plánu finanční sanace Řecka. Dopoledne se tak finanční trhy po otřesech minulých dní vyvolaných obavami z prohlubování dluhové krize v Evropě uklidnily a kurz eura se odpoutal ze středečního ročního minima vůči dolaru. Portugalská vláda dnes navíc pomoc Řecku jako první schválila.

Podle Rehna bude výsledkem současných rozhovorů mezi zástupci EU, Mezinárodního měnového fondu a řecké vlády program pro několik příštích let, na jehož základě Řecko napraví stav svých veřejných financí. V případě, že jej bude plnit, získá finanční pomoc dosahující až několika desítek miliard eur.

Olli Rehn, eurokomisař:

„To samozřejmě platí pro každý členský stát eurozóny.“

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Podle eurokomisaře by měly rozhovory skončit v následujících dnech. Rehn ovšem neuvedl ani konkrétní výši úvěrů, ani konkrétní datum: „Jsme před dokončením rozhovorů. Až se potkáme příště, a to bude brzy, tak vám budu moci poskytnout veškeré detaily.“

Lídři členských států eurozóny i celé Evropské unie již v minulosti rozhodli o tom, že mechanismus dvoustranných půjček Řecku by měl být platný i pro ostatní země eurozóny. V posledních dnech se však objevily pochybnosti, že by země platící eurem mohly pomoci Řekům, ale na pomoc dalším předluženým zemím by již nemusely mít dostatek finančních prostředků. Problémy nyní kromě Řeků sužují i Portugalsko a některé další státy platící eurem.

SPD nehodlá schvalování pomoci Řecku zdržovat

Ke zpevnění eura došlo především po poledni, kdy předseda hlavní německé opoziční strany sociálních demokratů (SPD) Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že jeho strana nebude schvalování pomoci Řecku zdržovat: „Uděláme, co je nutné, abychom vynahradili ztracený čas a zajistili příští týden ve Spolkově radě rychlé rozhodnutí.“ SPD přitom ještě minulý týden upozorňovala, že zablokuje snahu vlády urychlit hlasovací proces.

Podle slov Carstena Schneidere z SPD poskytne Německo úvěr Řecku v přibližné hodnotě 30 miliard euro. Pomoc pro Řecko celkově dosáhne 120 miliard eur a bude rozvržena na tři roky. Ovšem agentura Bloomberg dnes dokonce předpokládanou pomoc Řecku vyčíslila až na 600 miliard eur.

Robert Halver, analytik Baader Bank:

„Všichni víme, že peníze pro Řecko máme a Řecko je dostane co nejdříve, ale stále existují rizika. Je vůbec tato země schopna v následujících letech zlepšit svou ekonomickou situaci?“

Také šéf německé centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Axel Weber dnes vyzval k rychlému schválení balíku pomoci. Weber upozornil, že státní bankrot Řecka by měl na finanční trhy a země eurozóny „nevyčíslitelné“ dopady, a odmítl i návrhy na odchod Řecka z eurozóny, které se objevují zejména v Německu. Volker Wissing z koaliční strany FDP prohlásil, že Bundestag je schopen rychlého schválení dohody: „Pečlivá diskuse a rychlá diskuse se vzájemně nevylučují.“

Také Portugalci hodí Řecku záchranný kruh

Portugalský parlament:

„Návrh, který odešleme do parlamentu, Portugalsku dovoluje participovat na finančním programu na podporu Řecka ve spolupráci s dalšími členy eurozóny.“

Pomoc Řecku dnes v principu schválila portugalská vláda, návrh nyní putuje do parlamentu ke konečnému projednání. I když Portugalsko patří k těm zemím eurozóny, které Řecku pomoc slíbily, zároveň také platí za ty, které mají největší problémy. Rozhodující bude v otázce pomoci Řecku až postoj Německa. Podrobnosti ani konkrétní částky ale zatím nejsou známy.

Samo Portugalsko je přitom tvrdě zasaženo obavami o finanční kondici slabších článků eurozóny, což jsou většinou země jižního křídla eurozóny. Přestože zdaleka největší problémy má Řecko, nejlépe na tom z hlediska poměru dluhu k HDP není ani Portugalsko, Španělsko či Itálie.

  • Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1140/113990.jpg
  • Axel Weber zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1611/161038.jpg
  • Portugalský parlament autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/188/18797.jpg