Španělsko si svoje dluhy vyřeší bez pomoci eurozóny

Madrid - Španělský státní dluh je pod kontrolou. Madrid nebude muset žádat o mezinárodní finanční pomoc jako Řecko. Řekla to španělská ministryně hospodářství Elena Salgado. Vládní plán na snížení deficitu na 3 procenta HDP do roku 2013 podle ní běží na plno a rozpočtové požadavky budou splněny. Příští rok se totiž ve Španělsku bude šetřit ještě více než letos. V pátek země oznámí další úsporné plány.

Španělský dluh loni zemi dostal mezi největší hříšníky eurozóny, když se vyšplhal na 11,4 procenta hrubého domácího produktu. Ratingová agentura Standard & Poor's navíc ve středu Španělsku snížila hodnocení z AA-plus na AA s tím, že jeho ekonomika dlouhodobě nedosahuje vysokého růstu, což podkopává snahy snížit vysoký vládní schodek. Ministryně hospodářství Elena Salgadová není s jednáním agentury spokojená. Standard & Poor's podle ní k analýze španělské ekonomiky využila příliš pesimistické prognózy.

Ministryně hospodářství Španělska Elena Salgadová o snížení ratingu

„Upřímně si myslím, že konkrétní fakta nepodporují toto rozhodnutí.“

Ministryně si také stěžovala na tempo, jakým je rozhodováno o pomoci zemím, které jsou napadány finančními spekulanty. Apelovala proto na EU, aby rozhodla o pomoci Řecku co nejdříve. „Čím rychleji se to vyřídí, tím lépe, protože jeho (Řecka) nestabilita ovlivňuje i nás,“ dodala.

Salgadová odhadla nezaměstnanost v zemi na 20 procent. Španělská nezaměstnanost dosahuje nejvyšších cifer v celé eurozóně. Jde přitom o jeden z nejvýznamnějších faktorů, které Španělsku pomáhaly z předchozích recesí. Oficiální data budou k dispozici 4. května.

Španělská ministryně hospodářství Elena Salgado
Zdroj: ČT24