Rating řeckých bank opět padá

Atény – Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investor Services dnes snížila hodnocení devíti předních řeckých bankovních domů, které ohrožuje dluhová krize země. Moody´s dala najevo, že ratingy bank se zřejmě budou dále zhoršovat v souvislosti s připravovanou další degradací státního dabingu Řecka.

Snížení ratingů se týká největších řeckých bank v čele s National Bank of Greece, Alpha Bank a Empiriku Bank. Moody´s zhoršila hodnocení spolehlivosti bankovních vkladů i dluhů a ratingy finanční síly bank. Moody´s ve čtvrtek sdělila, že s dalšími kroky ohledně řeckého ratingu počká na to, jak dopadnou nynější jednání v Aténách o pomoci zadluženému Řecku.

Hlavní rating srazí o několik stupňů

Agentura však upozornila, že hlavní rating Řecku zřejmě i tak srazí o několik stupňů. Připojila by se tak ke konkurenční agentuře Standard & Poor´s, která rating Řecka v úterý srazila o tři stupně a posunula jej do spekulativního pásma.

Moody´s už minulý týden snížila rating Řecka o jednu známku na stupeň A3 a uvedla, že další podobný krok bude následovat, pokud Řecko nepodnikne něco zásadního. Rozsah snížení ratingu bude podle agentury záviset na střednědobých ekonomických vyhlídkách země a na podobě vládního programu ozdravení veřejných financí.

Evropská centrální banka kritizovala Standard & Poor´s

Jednání ratingové agentury Standard & Poor´s dnes kritizovali činitelé Evropské centrální banky za údajně příliš rychlou degradaci řeckého dluhu, která přišla těsně před oznámením záchranného balíku pro Řecko. Agentura na to odpověděla poukazem na to, že včasné informování klientů je její povinností. Mezitím skepsi ratingových agentur a finančních trhů vůči dlouhodobé schopnosti Řecka splácet dluhy vyjádřila i řada renomovaných ekonomů.

Řecká burza
Zdroj: ČT24