Úřady dostatečně nevyužívají datových schránek

Praha - Firmy a státní úřady musí mezi sebou už půl roku komunikovat elektronicky přes datové schránky. Zatím odeslaly přes 10 milionů zpráv. Po šesti měsících ostrého provozu ale některé úřady dál vyžadují určité dokumenty písemně. Jiné si stěžují na malou kapacitu schránek. Čísla České pošty mluví jasně. Meziroční propad doporučených dopisů dosahuje v průměru jen něco málo přes 10 procent. Úřady zatím téměř vůbec nevyužívají možnost posílat přes datové schránky faktury. Necelých 400 tisíc uživatelů zatím takto elektronicky odeslalo od začátku roku jen 395 faktur.

„Firmy posílají i doporučené dopisy, písemnosti, které by normálně posílaly datovou schránkou,“ řekla Marta Selicharová, mluvčí České pošty. Některé úřady navíc i po půl roce určité dokumenty z datové schránky odmítají přijímat. A chtějí je dál posílat poštou. „Krajské úřady ještě požadují, dejme tomu, v oblasti evidence obyvatel po radnicích, aby zasílaly papírovou podobu,“ konstatoval Jaromír Jech, místopředseda Svazu měst a obcí.

I Česká správa sociálního zabezpečení místo datových schránek dál upřednostňuje komunikaci postaru - přes takzvaný portál, podle ní je i bezpečnější. „V praxi se vyskytly různé objemné spisy, které samozřejmě je problematičtější tou datovou schránkou zaslat,“ řekl Kamil Vařeka, mluvčí ČSSZ.

Obliba datových schránek je malá (zdroj: ČT24)

Právě kapacita datových zpráv některým úřadům ztěžuje práci, poslat se dá maximálně 10megový soubor, to odpovídá asi pěti kvalitním fotkám. „Nám nezbývá nic jiného, než se ptát na každého jednotlivého dlužníka zvlášť, na což jsme nebyli zvyklí, velmi nám to komplikuje práci,“ potvrdil David Koncz, člen prezidia Exekutorské komory.

ČSSZ
Zdroj: ČT24
Vydáno pod