Recese Spojeným státům zatím nehrozí

Washington – V příštích dvanácti měsících se Spojené státy recese obávat nemusejí. Nelze však očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky. Americké hospodářství i v příštím roce totiž budou brzdit slabé spotřebitelské výdaje a vysoká míra nezaměstnanosti. Vyplývá to z průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy.

Jen čtvrtina dotazovaných ekonomů si myslí, že by v příštím roce mohla americká ekonomika upadnout do recese. Ještě v červnu se přitom k této variantě přiklánělo pouze 15 procent ekonomů.

Na třetí čtvrtletí průzkum americkému hospodářství předpovídá růst o dvě procenta. V závěru roku má pak růst ještě o dvě desetiny procenta rychleji. Taková čísla tak nejsou dostatečná k výraznějšímu omezení počtu lidí bez práce. V červenci sice nezaměstnanost v USA mírně klesla na 9,1 z červnových 9,2 procenta, podle průzkumu se ale do konce roku pod devět procent nedostane.

Vysoká nezaměstnanost drží ekonomický růst v pasti

Nezaměstnaní jsou hrozbou pro hospodářské oživení Spojených států. Tlačí totiž dolů spotřebitelské výdaje, které jsou motorem hospodářské aktivity. Na té se podílí zhruba sedmdesáti procenty. Obavy z návratu hospodářské recese ve Spojených státech a z šíření dluhové krize v Evropě vedly v uplynulém měsíci k propadu amerických akcií o zhruba 15 procent.

Vývoj HDP v USA
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis

Hrubý domácí produkt Spojených států se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,3 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících. V prvním pololetí tak americká ekonomika stoupla pouze o necelé procento a zažila nejslabší období od konce recese.