Češi šílí po zlatu, nakupovat ho budou z automatů

Praha – Zlato v posledních týdnech láme rekordy. Dnes cena drahého kovu poprvé v historii překročila hranici 1 900 dolarů za trojskou unci. Zlato se tak v době velkých turbulencí na světových finančních trzích stává bezpečnou investicí. Zvýšený zájem nejen světa, ale i Čechů už motivoval i Českou mincovnu. Chystá se totiž zavést prodejní automaty na zlato. Ještě letos by se mohly objevit na letištích, v kasinech a v nákupních zónách velkých měst. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

V automatech už zlato nakupují lidé na mnoha místech světa. Stroje společnosti Gold To Go stojí třeba ve Frankfurtu, Dubaji nebo v Londýně. Češi poslední dobou za kov utrácejí desítky milionů korun denně. Automaty by tak mohly dobře fungovat i u nás. Ceny zlata z automatů přitom budou podobné těm, za které mincovna toto zboží prodává na internetu.

Ředitel České mincovny Radek Šulta:  

„Zlatomaty by měly být na letištích, v kasinech a nákupních centrech ve velkých městech - takže Brno, Praha, Karlovy Vary a další. Kromě zlatých cihliček budeme v automatech nabízet i další produkty jako medaile a mince.“

Mincovna tak využije současný zvýšený zájem o zlato. Šulta totiž potvrzuje, že je její současný prodej rekordní. „V pátek jsme prodali zlato za třicet milionů korun,“ uvedl a dodal, že jedna zákaznice nakoupila zlato za sedm milionů korun, což byla pro mincovnu nejdražší jednorázová objednávka v historii. Zájem roste tak rychle, že jsou sklady prázdné a lhůty se posouvají na druhou polovinu září.

Česká mincovna
Zdroj: ISIFA/VLP/Jan Škvára

První automat Gold To Go vznikl v roce 2009 v Německu, od té doby jich stejnojmenná firma instalovala celkem sedmnáct, mimo jiné v Dubaji či v Londýně.

Zlatá horečka se stupňuje

Od konce června se cena zlata ve světě vyšplhala o čtvrtinu. Od začátku roku je potom vyšší o téměř třetinu. Nahoru hodnotu drahého kovu tlačí obavy ze státních bankrotů v Evropě. Podíl má i vysoké zadlužení ve vyspělých zemích a známky citelného zpomalení globální ekonomiky, které by mohlo centrální banky přimět k nové vlně podpůrných opatření. Podle některých analytiků podporují poptávku i spekulace o tom, že americká centrální banka představí nová opatření na pomoc domácí ekonomice. Tato opatření by mohla vést k poklesu kurzu dolaru, jenž by snížil cenu žlutého kovu z pohledu držitelů ostatních měn. „Základním motorem cen zlata je klesající hodnota amerického dolaru,“ tvrdí analytik Colin Whitehead ze společnosti Fat Prophets. „Čím více peněz (Američané) vytisknou, tím silnější bude zlato,“ dodal.

Zlato je považováno za jeden z nejlepších nástrojů, jak se bránit před inflací a znehodnocením úspor. „Nedovedu si predstavit, že by zlato nerostlo. I vzhledem k tomu, že zprávy, které chodí ze světa, jsou spíš špatné než dobré,“ dodává ředitel Saxo Bank ČR Karol Piovarcsy.

„Investoři se v těchto obtížných časech prozatím rádi obrací ke zlatu jako k bezpečnému útočišti,“ tvrdí obchodník Darren Heathcote ze společnosti Investec Australia. Na návrat zlatého standardu to ale nestačí. „Na světě není dost zlata. Pokud by mělo znovu být hlavním měřítkem ekonomie, čekala by nás rychlá deflace a následně deprese opravdu velkých rozměrů,“ vysvětluje Robert Skidelsky z Warwické univerzity.

Zlato by svědčilo i České národní bance

Zlato začaly horečně skupovat i centrální banky - oproti loňskému roku je to v objemu dokonce třikrát tolik. I Česká národní banka (ČNB) by se mohla poohlížet po zlatu jako po větší záruce, než je nákup zahraničních měn. Svoje plány ale nechce prozradit. „Osobně bych si přál, aby ČNB přikoupila nové zlato, protože ho máme extrémně málo. Dlouhodobě toto aktivum bude zhodnocovat, bude růst a je strašně důležité, aby v problémech, které mají světové ekonomiky nebo světové měny, tak abychom měli část svého portfolia - to bohatství ČR diverzifikováno v uchovateli hodnoty, jako je zlato,“ uvádí obchodní ředitel GoldenGate Pavel Ryba.