Benzin i nafta zlevňují

Praha - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál v průměru 32,31 koruny za litr a byl tak o 12 haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o deset haléřů na 31,04 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Pro motoristy příznivý trend poklesu ceny by se nicméně mohl brzy zlomit. Stojí za tím zvýšení podílu biosložky v palivech.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se snížila stejně jako Natural o 12 haléřů na 31,65 koruny za litr. Nižší byla tentokrát i cena plynu LPG. Jeden litr stál 14,57 koruny, o tři haléře méně než před týdnem.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejího zjištění Natural 95 zlevnil v průměru o 20 haléřů na 32,07 koruny za litr, stejný trend držela i nafta, která se prodávala za 30,78 koruny za litr.

Podle analytiků by měl mírný pokles cen pohonných hmot pokračovat, ale zlevňování zpomalí větší množství biopaliv. Podle Sdružení pro výrobu bionafty se cena litru benzinu kvůli zvýšení podílu biosložky, které vešlo v platnost od začátku června, zvýší o 13 haléřů, nafta podraží dokonce o 18 haléřů. Zdražování pohonných hmot nahraje i blížící se léto a oslabování koruny.