Řecku hrozí platební neschopnost, varuje Moody's

Londýn – Požadavky na peněžní záruky Řecka za poskytnutí finanční pomoci, které formulovaly některé země Evropské unie, mohou zbrzdit uvolnění nových peněz. To by podle ratingové agentury Moody's mohlo vést až k platební neschopnosti země. Moody's zároveň konstatovala, že vyžadování záruk ukazuje u některých zemí EU na nedostatek ochoty dál podporovat Řecko. Tyto země pak vrhají otazníky nad celým plánem jeho finanční podpory.

Řecko se minulý měsíc s šéfy zemí eurozóny dohodlo na novém záchranném balíku, který by měl pokrýt jeho potřeby do poloviny roku 2014. Finsko si však za svůj souhlas vymínilo bilaterální dohodu, v níž si od Řecka zajistilo složení peněžní záruky. Téhož se nyní domáhají Rakousko, Nizozemsko, Slovensko a Slovinsko.

„Dohoda mezi Řeckem a Finskem, která je sama o sobě malá, nabývá mnohem většího významu. Vyžadování dalších takových dohod by mohlo vést k odložení příští tranše finanční podpory Řecku a vést k jeho platební neschopnosti,“ uvedla Moody's.

Agentura Moody's

„Hluboká trhlina mezi zdánlivě jednotnými zeměmi eurozóny, kterou takové požadavky prokazují, vytváří další obavy z podmíněné a vyvíjející se povahy nynějšího mechanismu finanční podpory.“

Moody's má obavy o Řecko (zdroj: ČT24)

Agentura nyní hodnotí schopnost Řecka splácet dluhy známkou Ca. To je už jen jeden stupeň nad známkou konstatující platební neschopnost. Podle červencové dohody by mělo Řecko příští měsíc dostat z nové úvěrové dohody osm miliard eur.