Záplavy způsobily ČEZ škody za zhruba 19 milionů korun

Praha - Záplavy v České republice v posledních týdnech dosud způsobily na distribučním zařízení energetické společnosti ČEZ škody za zhruba 19 milionů korun. Informovala o tom dnes mluvčí ČEZ na Moravě Alice Lutišanová. Škody jsou téměř dvojnásobné, než firma původně odhadovala. Lesy ČR vyčíslily škody po povodních na Moravě na tocích a lesních cestách na půl miliardy korun. Lidé by do lesů neměli vstupovat, hrozí pády stromů. Celková škoda způsobená záplavami překonala miliardu korun. Hladiny rozvodněných českých a moravských řek dnes klesají a vodohospodáři čekají, že se situace v postižených oblastech přes víkend uklidní.

Podle Lutišanové se ČEZ snaží obnovit dodávky v postižených oblastech co nejdříve, aby lidé mohli svá obydlí uklízet a vysoušet. Na některých místech uvedla firma elektrické zařízení do provozu náhradními způsoby. Největší škody eviduje ČEZ na distribučním zařízení na Opavsku, Karvinsku a Přerovsku. Zde škody způsobila kombinace silného nárazového větru, záplav a sesuvů půdy, uvedla Lutišanová.

Původní odhad škod se pohyboval kolem 10 milionů korun

Některé distribuční trafostanice byly zatopeny a poškozeny byly také podpěrné sloupy. „Pracujeme také na opravách distribučního zařízení, které bylo poškozeno na mnoha místech padajícími stromy. Ty podemlela a uvolnila voda ve spojení se silným větrem. Vodiče byly na některých místech zpřetrhány,“ řekla Lutišanová. Opravy a výše škod podle mluvčí ČEZ ale nadále komplikují sesuvy půdy, ke kterým dochází na desítkách míst kvůli extrémní vlhkosti. Původní odhad škod ČEZ činil deset milionů korun.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podle zpřesněných odhadů vyčíslil škody po povodních na Moravě na tocích a lesních cestách na asi půl miliardy korun. Škody na samotných lesních porostech podnik zatím vyčíslené nemá. Kvůli podmáčenému terénu a hrozbě pádu stromů by lidé měli omezit vstup do lesů. Informoval o tom dnes mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Dopad škod do zisku podnik podle něj zatím nevyčíslil.

Celková škoda způsobená záplavami překonala miliardu korun. Pojišťovny měly dnes od klientů nahlášeno 10 787 pojistných událostí za 1,06 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik České asociace pojišťoven. Pojišťovny odhadují, že klienti nahlásí zhruba 18 600 škod za celkem 1,45 miliardy korun. Skoro 2200 pojistných událostí již pojišťovny podle asociace vyřídily a včetně záloh zaplatily klientům téměř 62 milionů korun.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24