Hospodaření ČD Cargo prochází kontrolou

Praha – Hospodaření nákladního železničního dopravce ČD Cargo, dříve ziskové součásti Českých drah, prochází mimořádnou a důkladnou kontrolou. Audit společnosti, který má Česká televize k dispozici, totiž poukazuje na problémy společnosti a stamilionové ztráty. Ve výčtu prohřešků figurují pochybné prodeje vagonů konkurenci za nižší než tržní cenu nebo nestandardní výběr dodavatele. Společnost se proti zprávám o problematickém hospodaření ohradila a svou činnost hájí platnou legislativou.

Audit společnosti byl již zahájen. „Od minulého týdne v naší dceřiné společnosti ČD Cargo probíhá mimořádný audit. Ten navazuje na výsledky loňského mimořádného auditu, který byl proveden proto, že řádný audit skončil s výhradou,“ informoval mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Společnost ČD Cargo v tiskové zprávě zdůrazňuje, že celkově audit ještě nebyl uzavřen a problémy v hospodaření odmítá. „Společnost ČD Cargo prohlašuje, že k žádnému pochybení v záležitostech prodeje vozů, výběru dodavatelů či zajišťovacích operací nedošlo. Společnost ČD Cargo zdůrazňuje, že veškerá obchodní řízení probíhají zcela v souladu s platnou legislativou, zejména pak se zákonem o veřejných zakázkách,“ píše se ve zprávě. Stojí zde také, že společnost již hospodaří v zisku.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Auditem se na začátku dubna zabývala dozorčí rada ČD Cargo za účasti ministra dopravy Gustava Slamečky. „Já o žádných prokázaných pochybeních zatím nevím, věci, které se řeší auditem, jsou ještě v řešení. Já za sebe nemám absolutně žádný problém, abychom výsledky auditu zveřejnili,“ konstatoval Slamečka.

Ministr dopravy ani mateřská společnost České dráhy nechtějí případné další kroky upřesňovat, dokud nebudou mít v ruce celkové výsledky auditu. Ten by měl být dopracován a uzavřen v červenci tohoto roku.

Firmou ČD Cargo se zabývá Antimonopolní úřad

Kromě zmíněného auditu společnost ČD Cargo nyní kontroluje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který reaguje na stížnost ohledně tendru státního nákladního dopravce na nákup 50 cisternových vozů v hodnotě 200 milionů korun.

Antimonopolní úřad se k tendru zatím nevyjádřil, případ je nyní v šetření. ČD Cargo jakékoliv pochybení odmítá. Tvrdí, že nastavení kritérií má své opodstatnění a lhůta pro přihlášení do soutěže byla dokonce o 7 dní delší, než vyžaduje zákon.

  • ČD Cargo autor: ČD Cargo, zdroj: ČD Cargo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170439.jpg
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/795/79432.jpg