Glamping - kempování pro náročné

Praha - Pro mnoho Čechů neznamená kempování synonymum pro bezstarostnou dovolenou. Frustrující stavba plátěného obydlí uprostřed studené a vlhké plochy pokryté kravinci s cílem odpočinku je pro někoho naprosto nepředstavitelná. Ovšem stereotypy spojené s kempováním, jako drsné noci, provizorní toalety a štípání komárů, v poslední době nahrazuje nový styl „okouzlujícího“ kempování nazývaný glamorous camping, zkráceně glamping. V posledních letech rostou nové trendové kempy skoro jako houby po dešti, a to po celém světě. Navíc s nezájmem turistů vůbec nemají problémy, jak uvádí portál TravelDailyNews.com.

Za rostoucí popularitou glampingu je spojení tradičního kouzla kempování, jako jsou noci pod hvězdami, s luxusem pohodlných postelí a stanů vybavených lépe než některé hotely. Perfektní spojení přírody a pohodlí tak láká stále více lidí k úniku z měst ke glampingu.

Provozovatelé tohoto typu kempů doporučují glamping lidem, kteří jsou zatím nedotčeni klasickým kempováním a spíše je děsí množství speciálního vybavení a různých stanů na prodej. Skvělý je tento typ dovolené také pro rodiny, protože nemusí manipulovat s ohněm nebo s plynovými bombami a nemusí bojovat se stavbou levných stanů, zatímco jejich ratolesti tropí výtržnosti. Většina těchto stanů v kempech určených pro glamping je již postavena a připravena přivítat návštěvníky.

V případě, že se rozhodnete pro dovolenou ve stylu glamping, určitě nebudete mít problém s nedostatečnou nabídkou míst či druhů ubytování. Mezi nejoblíbenější modely stanů patří mongolské jurty a prostá indiánská týpí. Existuje však řada tajemných a nádherných obydlí k pronájmu, od romsko-cikánských karavanů po ekologické buňky vybavené plazmovou obrazovkou a stanicí pro iPod. 

Glamp: Nejen luxusní ubytování, ale především krásná příroda v jeho okolí

Ke kempování láká zpravidla krásná příroda v okolí. Kdo má strach, že je glamping připraví o tento krásný zážitek, tak si může být jist, že luxusní stany nemají vykompenzovat nedostatek krásné přírody v okolí.

Navíc za zajímavým zážitkem nemusíte cestovat jen do vzdálených oblastí. Velká řada zajímavých glampů je i v Británii. Za zmínku stojí Mawgan Porth v Cornwallu, kde se mohou návštěvníci ubytovat v karavanech ve stylu 50. let inspirovaných legendárními americkými karavany Airstream.

Glampy s luxusním ubytováním najdete po celém světě. Jedním z nejpozoruhodnějších glampů je Koh Kong na hranici Kambodže a Thajska. Na pozadí hor a uprostřed bujné džungle je Koh Kong vůbec první plovoucí kemp na světě. Turisté zde bydlí v tradičních khmerských obydlích a oblast kromě odpočinku nabízí i množství aktivit, včetně trekkingu a jízdy na kajaku.