Úřad práce propouští stovky lidí

Praha – Za první čtyři měsíce svého fungování se administrativa centrálního Úřadu práce ČR (ÚP ČR) ztenčila přesně o tisíc míst. Víc než v polovině případů jde o výpovědi, řada lidí pak odešla ve zkušební době nebo na vlastní žádost. Dalších skoro dvou set se chce instituce zbavit v nejbližší době. Proti tomu někteří zaměstnanci protestují, tvrdí, že jsou pod tlakem a přibývá prý práce i lidí v řídicích pozicích. To úřad popírá. Propouštění odstartoval nový zákon o úřadu práce, který by měl přinést 180milionovou úsporu. Letos v dubnu totiž došlo k reorganizaci, kdy se všechna pracoviště v Česku spojila v jeden centrální úřad práce.

Pokud jde o konkrétní čísla, tak úřad práce propustil za první čtyři měsíce 535 zaměstnanců, od počátku dubna pak bylo zrušeno 340 neobsazených míst a dalších 174 zaměstnanců pak hodlá propustit v nejbližší době. „U ostatních zaměstnanců byl pracovní poměr ukončen jiným způsobem,“ uvedl tiskový mluvčí ÚP ČR Jiří Reichl. Jednalo se například o odchod ve zkušební době, o uplynutí pracovního poměru na dobu určitou či o odchod na vlastní žádost. 

Jiří Reichl:

"Od počátku dubna do 1. srpna bylo zrušeno 340 neobsazených míst, další některé pracovní poměry na dobu určitou skončily, čili ty jsme dále neprodlužovali. Někteří zaměstnanci odešli do důchodu.

Mnozí zaměstnanci úřadu práce si přitom stěžují, že jim prudce přibylo povinností, cítí se přepracovaní a práci nestíhají. „Již teď jsou obrovské problémy se zastupitelností, protože s odcházejícími zaměstnanci neodchází jejich práce. Navíc je většina lidí na pokraji svých psychických a fyzických sil,“ říkají pracovníci litoměřické pobočky. „Je čím dál méně času na odbornou práci s klientem, protože je obrovská administrativní zátěž. Už jenom co se týká pošty, digitalizace,“ tvrdí například Lenka Spittová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Citace z blogu Úředníci proti reformám:

„Zatím se jen propouští, snižují platy, systém se hroutí, lidé odcházejí, práce zůstává - ve stále větším chaosu. Lidé čekají čím dál déle. Bojím se ozvat, že přijdu o místo, a tak si zchladím žáhu na klientovi - je mi to líto, odnese to.“

Zaměstnanci úřadů práce své názory uveřejnili také na blogu Úředníci proti reformám. Na zhoršení situace si stěžují i sami klienti. Mnohdy se jim prý nikdo nevěnuje a neporadí jim. Úřad práce se tak stal jen výplatním místem. „Několik měsíců mi na úřadu práce nic neřekli, nakonec mě poslali do firmy, kde nikoho nehledali,“ popisuje svou zkušenost Hana Plšková. „Ozvala se zatím jedna pobočka, řešíme to teď s jejich ředitelem,“ tvrdí ale Reichl.

Od ledna by se jednotlivé pobočky úřadů práce měly navíc starat taky o sociální dávky. Litoměřická pobočka se obává, že to vnese ještě větší chaos do práce celého systému a vyzvala k zastavení dalšího propouštění. 

Zaměstnanci jsou propouštěni, ředitelů poboček přibývá

Zaměstnanci úřadu práce však na blogu mimo jiné kritizují i skutečnost, že prudce stoupá počet ředitelů jednotlivých poboček. Podle Reichla byl přitom počet vedoucích pracovníků snížen o více než 110 lidí.

V současné době probíhá další optimalizace počtu pracovních míst, a to zejména v souvislosti s rušením ekonomických středisek u bývalých okresních úřadů práce. „Chystáme propustit ještě 174 lidí, většinou ekonomů, kteří pracovali na okresních pobočkách,“ dodal Reichl.