Jihoafrická republika se chce během šampionátu blýsknout

Johannesburg - Přípravy na fotbalový šampionát stály Jihoafrickou republiku ohromné peníze. Vláda do nich investovala zhruba 70 miliard korun. Nejvíce peněz se prostavělo. Nemalé peníze také padly na výcvik policistů. Jižní Africe se tak v době celosvětové krize podařilo vyhnout recesi. Historie šampionátů ale ukazuje, že ten, kdo sází na dlouhodobé hospodářské efekty, se většinou mýlí. Jihoafričané ujišťují, že nic nestavěli jen kvůli mistrovství.

V Jihoafrické republice leží peníze na chodníku

Z plánovaného šampionátu může těžit opravdu každý. Peníze zde doslova leží na chodníku. Mistrovství se zkrátka dotklo všech vrstev. Ti nejchudší si například přivydělávají prodejem ručně vyrobených suvenýrů.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Premiér provincie Limpopo Cassel Mathale

„Plánovali jsme to tak, abychom vše využili i potom, i silnice jsme stavěli s výhledem do budoucnosti. Například zavlažované tréninkové trávníky pak budou využívat i běžní lidé.“

Jih Afriky chce svět mistrovstvím přesvědčit, že je demokratický a bezpečný a také chce ukázat, že má co nabídnout. Místní vlády se proto spolu se soukromými podniky pokoušejí dostat fanoušky nejen na stadiony, ale také do přírody. Příkladem může být teprve nedávno postavený areál, kde si zvířecí rezervace podává ruku s golfovým hřištěm. Na jedno z odpališť, které se nachází na kopci, se nedá dostat jinak než helikoptérou.

Jihoafrickou republiku zkrátka čeká rušný měsíc. Je ovšem možné, že až se za mistrovství začnou splácet dluhy, dostaví se pořádná kocovina.