Vysokoškoláci doženou plat středoškoláků za 11 let

Praha - Mzdy vysokoškolsky vzdělaných Čechů rostou rychleji než platy středoškoláků a lidé s vysokou školou doženou pětiletou „ztrátu“ platu během studia v průměru za 11 let. Čísla vyplývají ze zprávy společnosti Profesia, která analyzovala v souvislosti se zpoplatněním vysokoškolského studia návratnost investice do vzdělání v ČR, na Slovensku a v Maďarsku.

Na trh práce vstupují vysokoškoláci až po pěti letech studia. Za tu dobu si středoškoláci už vydělají celkem více než milion korun. Od té doby začínají tento rozdíl vysokoškoláci dohánět. Zatímco pětadvacetiletí vysokoškoláci v Česku mají v průměru jen o zhruba tisíc korun více, například u třicetiletých je rozdíl mezi příjmy obou skupin už přes 9 000 korun měsíčně, o pět let později dokonce více než 15 500 korun.

Miroslav Dravecký, projektový manažer platového průzkumu Merces.cz

„Analyzovali jsme mzdové údaje 250 000 lidí z průzkumu platů Merces.cz. Zatímco vysokoškoláci si vydělají v průměru téměř 29 900 korun, středoškoláci s maturitou mají na své výplatní pásce v průměru jen 20 900 korun, středoškoláci bez maturity mají v průměru plat 17 500 korun.“

Vysokoškoláci tak pětiletý náskok středoškoláka dohání v průměru 10 let a 11 měsíců. „V případě zpoplatněného vysokoškolského studia 20 000 korunami na rok studia by se doba, za kterou se příjmy vysokoškoláků a středoškoláků vyrovnají, prodloužila jen o necelý rok na 11 let a 6 měsíců,“ dodal Dravecký.

Dvacetiletý středoškolák s maturitou si na Slovensku vydělá 14 500 korun, zatímco vysokoškolák po dokončení vysokoškolských studií si vydělává již 19 900 hrubého měsíčně. Slovenští vysokoškoláci jsou na tom z pohledu návratnosti investic do vzdělání daleko lépe. Slovenským vysokoškolákům trvá přesně devět let a 7,5 měsíce, než se jim finančně vrátí čas strávený v aulách univerzit.

V Maďarsku se studium vyplatí dříve

Rozdíly v platech mezi lidmi s vysokou a střední školou jsou ještě razantnější v Maďarsku. Zde se roky studia a investice do studia při bezplatném studiu lidem s diplomem vrátí za pět let a devět měsíců. Brzká návratnost investice do vysokoškolského diplomu v Maďarsku souvisí s více než dvojnásobně vyšším platem vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců proti platům lidí s maturitou.

Vydáno pod