Exekutoři se na dnešním sněmu nepohodli

Praha – Exekutoři na dnešním sněmu neschválili zásadu takzvané teritoriality. Jde o územní rozdělování vymáhání exekucí. Pro návrh byla sice většina, přesto to ale nestačilo pro jeho přijetí. Pokud by návrh prošel, exekutoři by směli provádět exekuce jenom ve svém okrese a také pouze vůči dlužníkům, kteří v něm sídlí. Případnými změnami se bude zabývat i ministerstvo spravedlnosti.

Exekutoři dnes nenalezli společné slovo

Dnešní sněm rozdělil exekutorskou komoru na dva tábory. Jeden by současný stav ponechal tak, jak je. To znamená, že mohou exekutoři působit kdekoliv v republice a věřitel si je může svobodně vybrat. Druhá strana si ale přeje, aby exekutor v budoucnu působil jen v okrese, kde sídlí. U něj by se pak výhradně řešily i případy z jeho oblasti. Návrh by musel být napřed zapracován do českého práva. Ministerstvo spravedlnosti chce případné změny probrat nejen s exekutory, ale i dalšími právníky nebo soudci.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kolářová

„Aby nebyla uspokojena jenom práva a povinnosti exekutorů, ale i zejména účastníků řízení, kvůli kterým ten zákon existuje, já jsem se proto rozhodla ustanovit pracovní skupinu pro otázky exekutorů, a ta se bude touto problematikou zabývat.“

Územní rozdělení by prý ušetřilo náklady, ale zhoršilo konkurenci

Zastánci současného stavu varují, že se po zavedení územního rozdělení zhorší vymahatelnost pohledávek a nakonec i konkurence mezi exekutory. Podle zastánců teritoriality by naopak mohly klesnout některé exekuční náklady. Co nakonec expertní skupina doporučí a jestli změna zákona projde, bude řešit až nový ministr, nebo ministryně spravedlnosti.

Vydáno pod