Každý Čech dluží 116 tisíc korun

Praha – Český stát v prvním čtvrtletí zvýšil dluh o téměř 39 miliard korun. Česko tak světu dluží již něco přes 1,2 bilionu korun. Údaje z počátku dubna dnes na základě metodiky Mezinárodního měnového fondu potvrdilo i ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh ve výši 116 tisíc korun a každý měsíc se v prvním čtvrtletí zadluženost zvyšovala o dalších 13 miliard. Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká hlavně hromaděním schodků státního rozpočtu.

České dluhy kryjí půjčky

Český státní dluh je kryt především pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky. Během loňského roku se státní dluh zvýšil o více než 178 miliard na 1,18 bilionu korun. Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné domácí emise státních dluhopisů. V prvním čtvrtletí totiž ministerstvo financí vydalo dluhopisy za 40 miliard korun, přitom ale neuskutečnilo žádné zpětné odkupy.

Český dluh pozvolna narůstá (zdroj: ČT24)

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

„Naprostá většina států se zadlužuje stále víc a víc. Náš dluh v porovnání s EU je podrůměrný, ale ta rychlost je srovnatelná s ostatními státy a o tu rychlost jde. Musíme prokázat, že výdaji neplýtváme.“

Letos si ministerstvo plánuje vypůjčit 280 miliard korun a v roce 2011 téměř 306 miliard. O rok později už se plánovaná půjčka zvýší pouze o 7 miliard. Taková je strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.

Nový ministr financí musí co nejvíce ořezat výdaje

„Náš dluh roste, protože nejsme schopní zastavit naše výdaje, které stále rostou. Musíme vyplácet podpory v nezaměstnanosti, to je správná věc, protože narůstá nezaměstnanost, tak nemůžeme škrtnout podporu v nezaměstnanosti, ale naše provozní výdaje - stát strašně moc spotřebovává a nedokáže u sebe ušetřit, čili tam musí přijít na ministerstvo řezač, který řekne, že se musí šetřit,“ dodává Michl.