Vietnamci si oblíbili český chmel

Praha - Pořád víc tuzemského chmele míří na východ od českých hranic. Po Číně a Japonsku je dalším exportním cílem Vietnam. A jak potvrzuje šéf chmelařského institutu Jiří Kořen, poptávka Vietnamců už několik let po sobě roste. Loni tam zamířilo už víc než sto tun chmele.

Ve Vietnamu žije 90 milionů obyvatel. A ti si oblíbili nápoj, který tradičně patří spíše do českých krajin – pivo. Tamní pivovary odebírají chmel především z Austrálie, stále častěji se ale obracejí i na české pěstitele. Českých chmelařům se tak otevírá zajímavá obchodní příležitost. „Znovu letos v dubnu na obchodním veletrhu v Hanoji jsem se dozvěděl, že je zájem o český chmel, ale i o český slad,“ potvrdil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Poptávka po českém chmelu ve Vietnamu rok od roku roste. Je to vidět - 144 tun v minulém roce a v roce 2009 to bylo 93 tun. Dá se říct, že už je to trend 6 let s neustálým nárůstem. Vietnam byl loni 5. největším odběratelem českého chmelu. A právě v orientaci na tuto zemi vidí odborníci velkou šanci. „Jsou tam i přátelské vazby ze společných studií a ty by bylo dobré, kdyby čeští exportéři dokázali využít pro export chmele do Vietnamu,“ míní ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Chmelu je příliš, vietnamský trh stačit nebude

Jenže starosti tuzemských chmelařů s letošní nadúrodou samotný Vietnam nejspíš nevyřeší. Výnosy se letos očekávají velmi solidní, odhadované 1,2 tuny z hektaru jsou sice méně než loňských a extrémně vydařených 1,5 tuny na hektar, ale vyvážit by to měla lepší kvalita chmele. Jenže ve skladech po celém světě ještě zbyly zásoby z loňska, a tak se čeští chmelaři obávají, že pro část letošní úrody nenajdou odbyt.

„Já si myslím, že je to cesta, která může být částečným řešením té situace, ale je potřeba po té cestě jít dál, hledat další odbytiště,“ podotkl na adresu vietnamského trhu agrární analytik Petr Havel.

V případě zájmu bude podle chmelařů rozhodující cena. Přebytek chmele na světových trzích totiž tlačí jeho hodnotu výrazně dolů. Podle některých informací až o 20 procent. A za takovou cenu se už pěstitelům, jak sami říkají, skoro nevyplatí chmel sklízet.