SZPI varuje před hořkými piniovými semínky z Pákistánu

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu jádra borovice pinie, která po konzumaci vyvolávají v ústech hořkou chuť. Na jazyku přitom může zůstat po celé týdny, navíc se zintenzivňuje, když člověk jí či pije cokoliv jiného, zejména sladkosti. Výrobek ENSA PÍNIOVÉ JADRÁ pochází z Pákistánu.

Nevyhovující jádra borovice pinie původem z Pákistánu byla balena ve společnosti ENCINGER, spol. s r. o., se sídlem na Slovensku a poté distribuována do ČR. Stažení se týká jedné šarže, konkrétně L51000219C, DMT 19.08.2011, hmotnost balení 50 g.

Podle mluvčího SZPI Michala Spáčila mají tato semínka za normálních okolností nasládlou pryskyřičnou chuť. S odstupem několika hodin po požití semínek vyvolávajících „pine mouth syndrome“ však začne konzument pociťovat zvláštní a nepříjemné chuťové vjemy. Hořká kovová chuť v ústech se zintenzivňuje při konzumaci jiných pokrmů a nápojů, zejména sladkých. Příznaky mohou přetrvávat i více než 14 dní.

Spotřebitelé mohou mít výrobek vzhledem k datu minimální trvanlivosti stále doma. Negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví nebyly prokázány, SZPI však jejich konzumaci nedoporučuje.

Vydáno pod