Americké Continental Airlines odmítly spojení s konkurencí

New York - Americké aerolinky Continental Airlines odvolaly jednání o fúzi s konkurenčními United Airlines a dalšími společnostmi. Důvodem je podle firmy slabá finanční kondice ostatních aerolinií za rostoucích cen ropy. V noci na dnešek o tom informovalo vedení společnosti.

Spojení Continental Airlines s United Airlines by dalo vzniknout největší letecké společnosti na světě. Mimo to údajně Continental jednal také s US Airways. Generální ředitel Continental Lawrence Kellner však překvapil svým vzkazem pro zaměstnance, v němž uvedl, že firmě bude lépe samotné. „V porovnání se zbytkem odvětví máme výraznou kulturní, provozní a finanční sílu a chceme si ji ochránit a rozšířit. Za fúze s jiným přepravcem bychom ji v dnešním prostředí vystavili rizikům,“ zdůvodnil Kellner rozhodnutí managementu.

Continental Airlines jsou považovány za druhou finančně nejsilnější leteckou společnost ve Spojených státech. Pravdou však je, že celý obor v současnosti prochází krizí a i Continental hospodařily v letošním prvním čtvrtletí v červených číslech.

Vrásky na čele dělají leteckým dopravcům především drahé palivo a také konkurence nových nízkonákladových společností. Aerolinky se snaží problémům čelit právě fúzemi nebo slučováním do leteckých aliancí. Důkazem toho je třeba nedávná fúze dvou klíčových hráčů na americkém nebi Delta Air Lines a Northwest Airlines.