Česko přitahuje stále více zahraničních golfistů

Praha - V Česku připadá na jedno hřiště přibližně 500 golfistů, což je daleko méně než na západ od nás. Malý počet domácích hráčů nepřináší dostatek peněz pro golfové resorty, a ty tak začínají hledat příjmy za hranicemi. Jednou z možností, jak naplnit rozpočet, je golfová turistika, v níž se ročně točí zhruba 20 miliard eur. Z této částky si stále větší dál ukrajuje právě Česko.

„Naše kvalifikované odhady dneska hovoří o nějakých 80 až 100 milionech korun na fee poplatcích, přitom víme, že ve struktuře výdajů golfového turisty to dělá zhruba 45 procent ze spektra jeho výdajů. Další dvě velké položky jsou ubytování a jídlo,“ vysvětluje Jaroslav Kunzl z Národního institutu golfového vzdělání.

Golfoví turisté Česko teprve objevují

Reportáž Petra Janečka (zdroj: ČT24)

Podle prezidentky Czech Golf Travel Association Marie Jehličkové ještě Česká republika není příliš známou golfovou destinací pro zahraniční turisty: „V roce 2006/07 byla vyhlášena neobjevenou golfovou destinací, což byl velikánský úspěch, a začalo se o Česku jako golfové destinaci hovořit.“

Také podle Petera Waltona, prezidenta firmy Global Golf Tourism Organisation, Česká republika na golfové mapě ještě před sedmi lety neexistovala a operátoři firmy ji ani nechtěli nabízet. Nyní je vše jinak a do Česka směřuje stále více turistů dychtících po golfu. Téměř 86 procent golfových turistů přitom okusí český green na základě doporučení.

Peter Walton, prezident Global Golf Tourism Organisation

„V současnosti se Česká republika ve 28 zemích světa nabízí čistě jako golfová destinace. Během pěti let vyrostla na jednu z nejúspěšnějších letních golfových destinací v Evropě.“

Podle Marie Jehličkové je na celém světě asi 100 milionů golfistů a minimálně 20 procent z nich cestuje, a to několikrát za rok. Golfový turista pak utratí asi dvaapůlkrát více než běžný turista. „Lidé do Česka necestují pouze za golfem, ale také za kulturou. Právě ono spojení golfu, kultury a gastronomie hraje klíčovou roli,“ dodává Walton. Konkurenci pro Českou republiku přitom nepředstavují silné resorty jako Španělsko nebo Portugalsko. Soupeři jsou spíše Francie, Belgie, Rakousko nebo Slovensko a Maďarsko. Ve východní Evropě však Česko zastává vedoucí pozici.

  • Typický golfový turista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1739/173872.jpg
  • Golf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1739/173870.jpg
  • Typický golfový turista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1739/173877.jpg