Zkrachovala 83. americká banka

Washington – Počet amerických finančních ústavů, které letos zkrachovaly, se zvýšil na 83. Americké regulační úřady dnes uzavřely menší banku Nevada Security Bank, vklady, které přechovávala, činily asi 480 milionů dolarů. Závazky banky převzala oregonská Umpqua Bank. Problémy však stále mají stovky další menších finančních ústavů, které nemají tolik prostředků k boji s krizí jako velké banky. Šéfka Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová už dříve řekla, že nejvíce krachů bank očekává ve třetím čtvrtletí. Pak se situace prý začne zlepšovat.

Konce letošního roku se podle úřadů pravděpodobně „nedožije“ více bank, než jich zkrachovalo loni. Během roku 2009 muselo být uzavřeno 140 ústavů. Naproti tomu o dva roky dříve přestaly fungovat pouze tři banky.

Nároky klientů zkrachovalých bank v USA vyřizuje právě FDIC. Vzhledem k současné vlně bankrotů je teď garanční fond FDIC v minusu, úřad ale požádal banky, aby pravidelné roční příspěvky do fondu zaplatily na tři roky dopředu. Úřad tak dostane asi 45 miliard dolarů, které by měly stačit i na pokrytí zbývajících očekávaných nároků. FDIC ručí za vklady klientů do výše 250 tisíc dolarů na jeden účet.

Přestože je hospodářská krize v plném proudu, vlna bankrotů amerických banek zdaleka není tak velká jako na přelomu 80. a 90. let. Jenom za rok 1989 zkrachovalo skoro 600 institucí.