Trichet: EU nepřipustí bankrot svých členů

Berlín – Evropská unie nenechá zbankrotovat žádný ze svých členských států. Listu Welt am Sonntag to řekl prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Unie podle něj podpoří nejslabší státy, takže i Řecko, Španělsko nebo Portugalsko se nedostanou do pozice, kdy by již nedokázaly splácet své dluhy. Podle Tricheta je proto nutné, aby banka nakupovala jejich dluhopisy.

Trichet se odvolal na Maastrichtskou smlouvu, která stanovuje podmínky plnění makroekonomických ukazatelů. „Nezavedli jsme Maastrichtskou smlouvu proto, abychom pak udělali krok zpět,“ řekl.

Evropská centrální banka se rozhodla podpořit státy, které jsou ve špatné hospodářské sitauci, nákupem jejich dluhopisů. Vedení instituce se ale kvůli tomuto kroku rozhádalo. Ačkoli ho Trichet prosadil, sklidil ostrou kritiku od části vedení vlastní banky a také od vlivného guvernéra německé centrální banky Axela Webera.

Podle Tricheta Německo špatně vykládá Maastrichtská pravidla. „Klauzule, že se nebude nikdo zachraňovat, znamená, že zde není povinnost nabízet subvence či transfery. Neznamená to ale, že v mimořádných situacích jedna země nemůže nabídnout pomoc zemi druhé,“ uvedl šéf evropské centrální banky.

Maastrichtská smlouva, která umožnila vznik jednotné evropské měny euro, mimo jiné stanoví, že žádná země eurozóny by neměla zachraňovat jinou. Německo proto odmítlo myšlenku, že by se z EU stala „zóna transferu“, kde bohatí členové budou podporovat chudší země.