Ministerstvo pro místní rozvoj žádá na podporu bydlení další 2 miliardy

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) představilo návrh aktuálních změn v oblasti státní podpory bydlení a deregulaci nájemného. O tom, jakým směrem se bude ubírat bytová politika v Česku by následně mohla rozhodnout nová sněmovna, která bude dnes odpoledne poprvé zasedat. Proměnit by se měl například systém sociálních bytů. Ministerstvo zároveň plánuje požádat kabinet, aby na změny navýšil pro rok 2011 rozpočet úřadu na téměř dvě miliardy korun z letošních 510 milionů. Největší přísun peněz potřebuje program na podporu výstavby bytů pro seniory.

„Navrhujeme zvýšit věkovou hranici u půjček pro mladé. Věková hranice je dnes nastavena na věk 36 let a my navrhujeme tento věk zvýšit, nelimitovat ho. Domníváme se, že tato forma podpory bydlení by měla být dostupná pro jakoukoli věkovou skupinu obyvatelstva,“ přiblížil jeden z návrhů Miroslav Kalous, náměstek ministra pro územní a bytovou politiku.

MMR hodlá omezit slevy na dani u hypoték

Změny v podpoře bydlení a deregulaci nájemného (zdroj: ČT24)

Ministerstvo také plánuje omezit využívání současných úlev na daních, pokud má někdo hypotéku. Jen kvůli těmto odečtům je totiž státní pokladna ročně o 11 miliard lehčí. Přijít má také zjednodušení celé řady programů a jejich aktualizace.

Miroslav Kalous, náměstek ministra pro územní a bytovou politiku

„Součástí návrhu je zpřesnění, zlepšení nebo rozšíření podpor, které ministerstvo pro místní rozvoj poskytuje. Součástí tohoto programu je také zrušení programů, které jsou již přežité a nebo se dublují… Čili hovoří-li se o tom, že ministerstvo pro místní rozvoj ruší některé programy, tak ministerstvo pouze navrhuje zrušit ta opatření, která už jsou prováděna ještě jinou formou.“

Podle zástupců Občanského sdružení majitelů domů a bytů mají ale návrhy ministerstva ještě velké trhliny. Vyčítají mu například, že se málo soustředí na podporu bydlení pro sociálně slabé. „Nám vadí, že jsou podpory určeny bohatším vrstvám obyvatelstva a tlačí všechny k tomu, aby si své bydlení zaplatili, což je záležitost, která vedla k poslední krizi v USA,“ vysvětlil předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí Tomislav Šimeček.

Více peněz na podporu bydlení podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky nezatíží státní rozpočet. Všechny navrhované změny podle něj buď do státní pokladny přinesou více financí prostřednictvím daní, nebo budou rozpočtově neutrální.

Ministerstvo počítá hlavně s bydlením pro seniory. Na jeho podporu žádá od vlády zvýšení rozpočtu o 1,5 miliardy korun. Podpora výstavby bydlení pro seniory je podle Vondrušky nutná, protože těchto bytů bude v budoucnosti silný nedostatek: „Demografický vývoj našeho obyvatelstva naznačuje, že bude nutné stavět více bytů pro seniory. Aktuální potřebu by pokryla výstavba 2000 takových bytů ročně, současný rozpočet ministerstva však umožňuje podpořit výstavbu zhruba 300 bytů ročně.“

Vydáno pod