Řecko bojuje o turisty, slibuje jim odškodnění za stávky či sopku

Atény - Řecko slibuje turistům, že jim zaplatí mimořádné výdaje, pokud jejich pobyt zkomplikuje stávka nebo i přírodní katastrofa. Atény se tak snaží přilákat na dovolenou do země víc cizinců. Zejména Britové a Němci, kteří patřili k tahounům řeckého cestovního ruchu a tvořili zhruba třetinu z 15 milionů návštěvníků země, v posledních měsících své rezervace houfně ruší. Obávají se stávek a násilností, které si už vyžádaly životy tří lidí. Řecké ministerstvo kultury a cestovního ruchu věří, že by je mohli nahradit Číňané a Japonci.

„Garantujeme, že zaplatíme ubytování i stravu každého návštěvníka, který v zemi uvázne. Například i v důsledku islandské sopky,“ slíbil ministr kultury a cestovního ruchu Pavlos Geraulanos. Kompenzace chtějí Řekové vyplácet i přesto, že si na záchranu své země z dluhové pasti museli od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu půjčit 110 miliard eur.

Příjmy z turistiky, která tvoří 20 procent řeckého hrubého domácího produktu, stále klesají. Příjmy za rok 2009 se propadly o 10 procent a podobné by to mohlo být i letos. Geraulanos nicméně věří, že příslib kompenzací a slabé euro by mohly pomoci nalákat turisty z exotických zemí. Zatímco v době největších stávek hovořil pro rok 2010 o dvouciferném propadu příjmů cestovního ruchu ve srovnání s předchozím rokem, teď očekává optimističtější vývoj. „Teď doufáme, že udržíme jednociferný propad,“ prohlásil.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Řecko se víc prodávat nebude

České cestovky v reakci na řeckou „štědrost“ žádný zásadní nárůst prodejů zájezdů do oblíbené dovolenkové destinace nečekají. Mnohem větší vliv podle nich měly spíš speciální slevy, které nabídli řečtí hoteliéři a jež se promítly do ceny zájezdů. „Tuto informaci samozřejmě vítáme. Nicméně si myslíme, že to v této fázi k zásadnímu nárůstu zájezdů již nepovede. Nicméně pro ubezpečení stávajících klientů, že i Řecko je ochotno garantovat bezpečnost, je to myslím velmi důležitá informace,“ konstatoval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podobné nabídky, jako nyní zavádí Řecko, nejsou v cestovním ruchu ničím neobvyklým. Už loni přišel například Barbados s tím, že vyplatí každému turistovi sto amerických dolarů za každý den, kdy teplota klesne pod 26 stupňů a naprší více než pět milimetrů srážek. Keňa zase ve snaze nalákat zahraniční turisty snížila poplatky za turistická víza na polovinu.

Řecko láká turisty z Asie

Řecko chce ale lákat turisty nejen na výhody. Geraulanos se chystá tento týden do Číny, kde chce svou zemi propagovat. Turisté z Číny, Indie či Japonska mohou podle něj být z dlouhodobého hlediska velmi důležití. Jejich příliv přitom nebude narušovat pobyty lidí z evropských zemí, kteří vyhledávají především řecké pláže. „Oni (turisté z Asie) nemají rádi extrémní teplo a preferují období, kdy mohou navštěvovat památky,“ zdůraznil.

Rok 2010 bude těžký, nikoliv ztracený

„Neříkám, že to bude dobrý rok pro řecký cestovní ruch, ale věříme, že vykompenzujeme velkou část ztrát,“ prohlásil Geraulanos.

Řecko se rovněž snaží prosadit snadnější udělování víz návštěvníkům z Turecka. I to má přivést do zadlužené země další turisty, a tedy peníze. Turci by podle představ řeckého ministerstva mohli přijíždět na poznávací plavby, které by zahrnovaly jednodenní nebo dvoudenní pobyt v Řecku.

Generální stávka zastavila i provoz na mezinárodních letištích.
Zdroj: ČTK/AP/Dimitri Messinis