Kostelecké uzeniny se rozloučí s drůbeží i zaměstnanci

Kostelec - Společnost Kostelecké uzeniny končí výrobu drůbežího masa v Kostelci u Jihlavy a na úřad práce už oznámila hromadné propouštění. O práci má přijít až 350 lidí. Holding Agrofert podnikatele Andreje Babiše, kterému kostelecká továrna patří, hodlá kuřata zpracovávat v jiných závodech. Sníží se mu tím náklady a hlavně se vyřeší i to, že zastaralá výroba v Kostelci obtěžuje okolní obyvatelstvo hlukem a zápachem. Propouštění ovšem zvýší nezaměstnanost, která už nyní na Jihlavsku přesahuje 8 procent.

Továrna na uzeniny a konzervy patří ke kostelecké tradici, funguje už od roku 1917. Dnes zaměstnává bezmála 2 tisíce lidí. Agrofert už ale nepočítá v závodě s výrobou drůbežího masa. Výrobu kuřat zajistí provozy další Babišovy firmy Vodňanská drůbež. „Důvodem tohoto rozhodnutí je specializace jednotlivých závodů v rámci holdingu Agrofert, kdy se Kostelecké uzeniny budou specializovat na výrobu červeného masa,“ uvedl generální ředitel společnosti Kostelecké uzeniny Pavel Kváč.

Nezaměstnanost na Jihlavsku povyskočí

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Firma se s odbory dohodla, že se primárně zbaví agenturních pracovníků a lidí, kterým končí termínované kontrakty. „Část lidí by měla najít uplatnění ve stávajícím provozu s vepřovým a hovězím. Pro ty stálé to až taková rána nebude, jestli se teda splní to, co je slíbené,“ upozornil předseda odborové organizace Kostelecké uzeniny Josef Žák.

Přesto jde o největší propouštění v podniku za 15 let, což se negativně odrazí i na zaměstnanosti v regionu. „Pokud opravdu dojde k propuštění 300 zaměstnanců, může to znamenat zvýšení míry nezaměstnanosti o 1 procento,“ varovala mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová. První vlna propouštění odstartuje na konci září, další zaměstnanci masozávod opustí k 31. prosinci.

Vodňanská drůbež bude lidi přibírat

Přesně opačná situace bude podle Agrofertu vládnout v mirovickém závodě na porážku drůbeže, jednom ze tří, které převezmou část výroby z Kostelce. Vzniknout by tam mělo zhruba 100 nových pracovních míst a rozjede se dvousměnný pracovní provoz. Aby byl mirovický závod schopen zvýšenou zátěž zvládnout, pracuje se na dílčích úpravách v úseku balení a porcování.

Převzetí výroby Kosteleckých uzenin bude pro Vodňanskou drůbež znamenat maximální využití porážkové kapacity v závodech v Mirovicích, Vodňanech a brněnských Modřicích. Přesun podle vedení firmy sníží fixní náklady v těchto provozech.

Společnost Vodňanská drůbež zaujímá zhruba třetinový podíl na trhu s drůbežím masem a je největším zpracovatelem svého druhu v České republice. Denně se v jejích závodech porazí 240 tisíc kuřat. Zpracovává ale také kachní maso, ročně kolem 8 tisíc tun.

  • Na úřadu práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1472/147200.jpg
  • Drůbež autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1752/175164.jpg