Britský Ford slaví stovku

Londýn - Automobilka Ford letos slaví 100 let od chvíle, kdy vznikla její první továrna v Británii. V té době byla první mimo Severní Ameriku a vyjížděly z ní legendární modely T. Britský Ford vyjede se svými deseti nejlepšími vozy na tour po celé zemi, včetně modelu Y z roku 1930.

„Vyrobili jsme přes 26,5 miliónů aut v Británii. Jsme velmi hrdí, že většina rodin v Británii má naše auta,“ říká obchodní ředitel britského Fordu Andy Barratt. Firma v Británii prodá ročně přes 400 tisíc osobních a užitkových vozů. Henry Ford navíc rozjel jako první pásovou výrobu automobilů v Evropě, a předznamenal tak „automobilovou globalizaci“.

Ovšem stejně jako ostatní firmy, i Ford byl zasažen světovou krizí. Podle analytiků se situace postupně obrací k lepšímu. „Nepochybujeme o tom, že evropský automobilový trh je tvrdý. Je tady velká konkurence. Vláda podpořila trh zavedením šrotovného. Ale v konečném důsledku chtějí zákaznicí pořád to stejné - spolehlivost, cenu, pohodlí a dostupnost,“ dodává Barratt. 

Také v Česku jsou vozy značky Ford velmi oblíbené. Po modelech značek Škoda a Volkswagen se v prodeji řadí na třetí místo, jen od začátku letošního roku se jich prodalo více než osm tisíc kusů. „Značka Ford patří dlouhodobě mezi nejprodávanější na českém trhu. Auta mají dobrou pověst, je velký zájem i ojeté vozy,“ míní redaktor serveru Autoweek.cz Vladimír Rybecký. 

Celkově na evropských trzích prodal Ford více než než 800 tisíc vozů. Jde o necelá dvě procenta více, než činily prodeje v minulém roce.

100 let Fordu v Británii (zdroj: ČT24)