Německé firmy koketují s insolvencí, kam budeme vyvážet?

Berlín – Německá ekonomika se sice pomalu zotavuje ze světové hospodářské krize, přesto se však v první polovině roku v Německu ocitlo v insolvenci přes sedmnáct tisíc firem. Podle společnosti Creditreform jde o sedmiprocentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. Ještě znepokojivější je však růst počtu osobních bankrotů. Ve stejném období ho vyhlásilo přes padesát tisíc Němců, do konce roku Creditreform očekává, že se číslo vyšplhá až ke 120 tisícům.

Loni krachovaly velké společnosti, letos je řada na těch menších

Loni v sousedním Německu krachovaly velké společnosti jako Arcandor nebo Escada, letos úpadek postihuje především malé a střední podniky. Devět z deseti firem, které se dostaly do konkurzu, mělo podle Creditreformu méně než deset zaměstnanců. Příčinou je podle člena představenstva této mezinárodní skupiny Helmuta Rödla napjatá finanční situace menších podnikatelů. „Po roce a půl hospodářské krize jsou kapitálové rezervy střední třídy již vyčerpané,“ uvedl. Na nové úvěry tak podle něj mohou dosáhnout jen za mnohem přísnějších podmínek, pokud vůbec.

Firemní insolvence by podle Creditreformu měly narůstat i v dalších měsících až ke 36 tisícům. To by znamenalo, že se do podobné situace dostane o 3000 případů více než loni, na druhou stranu původně němečtí ekonomové odhadovali, že to bude ještě horší. „Stabilita je v současnosti výrazně větší, než se předpokládalo,“ vysvětlil Rödl.

Německé spotřebitele ale čekají horší časy. Letos by totiž jejich osobní bankroty mohly pokořit maximum z roku 2007. Příčinou tohoto negativního trendu je podle Rödla rostoucí zadlužení Němců. V současnosti jich totiž 6,2 milionu z téměř 82 milionů obyvatel Spolkové republiky spadá do kategorie předlužených.

Problémy sousedů mohou ohrozit i české exportéry

Situace není příznivá ani pro Českou republiku. Česko je totiž typickou malou otevřenou ekonomikou a na svých sousedech je poměrně závislé. Německo je navíc naším největším obchodním partnerem. Krachy firem ani nižší poptávka z důvodu snížené koupěschopnosti tamních obyvatel tedy neprospěje českému exportu.

Vydáno pod