Výroba Becherovky se stěhuje pod jednu střechu

Karlovy Vary - Druhá největší likérka v Česku - Karlovarská Becherovka – po téměř 150 letech opouští tradiční výrobní prostory v centru Karlových Varů. Investovala do nového závodu v okrajové čtvrti Bohatice. Historické domy svého bývalého provozu prodala už v loňském roce soukromé firmě. Podmínkou ale bylo zachování muzea.

Karlovarská likérka postavila už před pěti lety na okraji města novou stáčecí linku. Obrovské sudy, ve kterých nápoj zraje, ale zůstaly na tradiční adrese. Likér se tak musel převážet v cisternách. Poté firma na zelené louce postavila moderní halu právě v Bohaticích. „Dříve jsme měli v Karlových Varech čtyři různé lokality, dneska vlastně dostáváme všechno pod jednu střechu,“ říká výrobní ředitel společnosti Jan Becher – Karlovarská Becherovka Vladimír Darebník.

Nová továrna Becherovky prospěje i životnímu prostředí

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Darebníkova slova doplňuje Skot Anthony Schofield, generální ředitel firmy: „Odbourali jsme dopravu z centra města. Je to bezpečnější, nezatěžuje to životní prostředí a zaměstnanci tu mají lepší pracovní podmínky.“

I když provoz v původní budově končí, podle historiků by z nich stopy slavné značky neměly zmizet úplně. Domy v centru města už vloni koupil podnikatel Karel Holoubek, který v nich hodlá obnovit výrobu karlovarského piva a provozovat restauraci. O zachování muzea také nelze pochybovat, jak dokládá Darebník: „Muzeum Jan Becher bude v lokalitě i nadále, máme smluvně ošetřeno, že tam bude prakticky navždy.“

Becherovka se jako bylinný likér poprvé začala prodávat v lékárně v roce 1807. Její průmyslová výroba se ale rozjela až o 60 let později.