Dostavba Temelína? Věc politická, tvrdí vládní zmocněnec

Praha – Končící kabinet Jana Fischera na poslední chvíli zřídil post vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína a jmenoval jím dosavadního velvyslance pro energetickou bezpečnost Václava Bartušku. Jeho úkolem bude ministrům předkládat informace o firmách, které budou mít o tento obrovský tendr zájem. V tuto chvíli se jedná o společnosti z Ruska, Francie a Spojených států. Jak Bartuška podotknul v pořadu ČT24 Hyde Park, až úřednická vláda zareagovala na skutečnost, že dostavba Temelína je významné politikum.

O tendr na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, který loni v létě vyhlásil tuzemský energetický gigant ČEZ, usilují tři společnosti: ruský Atomstrojexport, americký Westinghouse a francouzská Area. Právě o nich má Bartuška za úkol informovat ministry české vlády.

„To hlavní bylo, že jsem vysvětloval politikům a stranám, že není možné nechat tento tendr jen v rukou ČEZu a stranou politiky,“ popisuje zmocněnec svou dosavadní úlohu. „Nemůžete mít nabídky z Ruska, Francie a Spojených států a tvářit se, že se nic neděje. A ať bude rozhodnutí jakékoli, bude je muset zbylým stranám vysvětlit vláda.“ Bartuškova slova potvrzuje i fakt, že o dostavbě české jaderné elektrárny hovořil při své poslední návštěvě Prahy i americký prezident Barack Obama.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Jak zmocněnec podotknul, je potřeba mít od firem odstup. „Všichni tři hovoří o tom, že jsou schopni postavit to na klíč, velice rychle. Zároveň ale víte, že všichni mají problémy na svých stavbách, ať už je to v Rusku, ve Finsku v případě Arevy nebo v Číně u Westinghousu. Všichni mají poměrně velké limity, (přece jen) je to odvětví průmyslu, které se znovu nastartovává po více než dvaceti letech, kdy bylo ve velkém útlumu,“ řekl v Hyde Parku Bartuška.

Dveře ke švýcarskému modelu zavřené

I vládní zmocněnec připouští, že stavba velkých jaderných elektráren není nejlepším řešením a také odborníci preferují především tzv. švýcarský model. Ten sází na hustou síť menších jaderných elektráren s menším výkonem, která je robustnější i stabilnější. V českém prostředí je však takový model podle Bartušky nerealizovatelný. Vláda má přitom vytipovány ještě dvě potenciální lokality pro vznik jaderné elektrárny.

„Formálně máme ve státní koncepci vedle Dukovan a Temelína ještě Blahutovice a Tetov jako možné lokality příštích elektráren. Každý vám ale řekne, že je bez šancí, aby se tam v příštích dvaceti letech začalo stavět,“ uvedl Bartuška s tím, že na vině není jen prostý odpor veřejnosti. „Žádný politik nebude investovat svou pověst, aby rozšiřoval jaderné lokality u nás, alespoň ne v příštích deseti, dvaceti letech,“ uvedl. Dostavba Temelína se tak zdá jedinou možností, jak v současné době v Česku rozšířit jádro.