Věřitelé MS Liberec žádají po státu peníze, některým hrozí bankrot

Praha – Sdružení věřitelů vyzývá českou vládu k jednání a uhrazení části dluhu po mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009. Sdružení zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, jimž organizační výbor dluží celkem 108 milionů korun bez penále. Mnoho dodavatelů, kterým organizační výbor dluží nemalé částky, přitom muselo z dluhu odvést daň z přidané hodnoty. Část z nich teď stojí před bankrotem.

Zakladatelem organizačního sdružení, po kterém zůstaly nemalé dluhy, byl sice Svaz lyžařů České republiky a Liberecký kraj, stát ale do jeho čela prosadil Kateřinu Neumannovou. „Z našeho pohledu byla základním organizátorem a garantem Česká republika,“ řekl ČT24 Martin Pánek, jehož firma Vyšehrad 2000 čeká na zaplacení více než devíti milionů korun. Věřitelé se proto rozhodli obrátit na premiéra Jana Fischera. Poslali mu otevřený dopis, v němž požadují vyjádření vlády k závěrečné hodnotící zprávě šampionátu a vstřícný postoj k jednání o dluhu.

„Patnáct měsíců čekáme. Chceme jednáním dosáhnout nějakého výsledku a chceme naše peníze. Ale není s kým jednat,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci Vojtěch Hlaváček, jednatel společnosti RZA Solution, které občanské sdružení dluží zhruba pět milionů korun.

Firmám, jež mají vůči organizačnímu výboru pohledávky v řádech desetitisíců až milionů korun, už začíná docházet trpělivost. Podle Pánka vždy někdo slíbí nějaký termín, do kdy vláda projedná závěrečnou zprávu, která je klíčem k zaplacení dluhů, nikdy se tak ale nestalo. „Závěrečná zpráva měla být projednána nejprve do konce listopadu, nestalo se. Nebyla ani do konce května,“ zlobí se Pánek.

Věřitelé uvažují o žalobě na stát

Firmy, které nedostaly po libereckém mistrovství zaplaceno, nechtějí nyní vyhrožovat soudy, ale mají v krajním případě připravenou i tuto variantu. Nechaly si právníky vypracovat analýzu, zda mohou žalovat stát. „Ano, je to možné,“ uvedl Hlaváček. Hromadnou žalobou by napadly zejména zásah do chodu občanského sdružení, do jehož čela stát za vlády Mirka Topolánka pod podmínkou další dotace dosadil Kateřinu Neumannovou.

Samotnou bývalou lyžařku ale z ničeho neobviňují, třebaže s věřiteli komunikovala naposledy před více než rokem. „Nechceme hodnotit řízení organizace, zda vůbec mělo být mistrovství světa v České republice či to byla chyba Neumannové,“ upozornil Hlaváček. „My chceme jen peníze, protože plno firmám hrozí úpadek,“ uvedl.

Svaz lyžařů nekomunikuje

Věřitelé debatují nad dluhem pouze s městem Liberec a chtějí zahájit jednání i se Svazem lyžařů České republiky jako s jedním ze zřizovatelů občanského sdružení. „Posílali jsme několik dopisů a svaz s námi vůbec nekomunikuje,“ upozornil Hlaváček. „Jedině Liberec a pan Kittner projevili vůli nést odpovědnost za šampionát,“ jmenoval primátora Jiřího Kittnera.

Fischerův kabinet se k MS Liberec zřejmě nedostane

Vláda Jana Fischera podá v pátek demisi, bude ale až do jmenování nového kabinetu fungovat dál. Je však málo pravděpodobné, že by se problémem Liberce 2009 zabývala. Závěrečná zpráva nyní leží na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, to ale nemá zaplacení dluhu na pořadu dne. „Je to dáno současnou rozpočtovou situací a ministerstvo financí má rozhodující slovo,“ upozornila mluvčí resortu školství Kateřina Böhmová.

„Pokud to vláda pana Fischera neprojedná, počkáme velmi krátkou dobu, jaký postoj k tomu zaujme nová vláda,“ nastínil další postup Hlaváček. Potom budou věřitelé společně podnikat další kroky. Napadnutelná je prý i účelovost založení občanského sdružení, které šampionát organizovalo.

Organizační výbor mistrovství světa v Liberci nezaplatil firmám z mnoha oborů. Dluží třeba za tisk šampionátových novin, ostrahu, cataring, výzdobu města a dopravu mezi jednotlivými areály. Opředen dluhy je i samotný plyšový maskot mistrovství.