Areva, uchazeč o dostavbu Temelína, shání v Česku dodavatele

Praha - Areva, francouzský koncern jaderného strojírenství a jeden ze tří uchazečů o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, hledá v Česku vhodného dodavatele. Také z toho důvodu přišlo na dnešní setkání s představiteli Arevy kolem 70 zástupců českých firem. Vedle Arevy se o dostavbu Temelína uchází americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport.

Kdo vzejde jako vítězný kandidát rekordního tendru na dostavbu dvou bloků Temelína v hodnotě kolem 500 miliard korun, bude známo na jaře 2012. Areva seznámila zástupce tuzemských firem s kvalifikačními podmínkami pro to, aby se mohly stát jejími dodavateli v případě, že tendr vyhraje.

Dominique Mockly, výkonný viceprezident Arevy

„České společnosti se budou podstatným způsobem podílet na projektu výstavby reaktorů EPR v České republice.“

Za nejvhodnější řešení pro Česko z hlediska bezpečnosti i udržitelnosti považuje Areva reaktory typu EPR. Podle Mocklyho spotřebují o 15 procent méně uranu na jednu vyrobenou MWh, bezpečnostní systémy těchto reaktorů mají poskytovat ochranu proti vnitřním i vnějším rizikům.

Nyní pokračuje posouzení dopadů dostavby Temelína na životní prostředí a zadávací řízení veřejné zakázky na dodavatele dostavby. Podle nedávných informací ČEZ je ve fázi přípravy zadávací dokumentace. Skupina ČEZ by chtěla nové dva bloky uvést do provozu do roku 2020.

Vydáno pod