Nekolkované placatky – levná alternativa klasického alkoholu?

Praha – Na otázku, zda už jste někdy pili alkohol z placatky, asi většina Čechů odpoví, že ano. Toto balení nepředurčuje k oblíbenosti jen jeho velikost, ale také příznivá cena a především možnost prodávat ho neokolkované. Ovšem ač na první pohled výhodná, může mít taková koupě hořkou a nakyslou příchuť. Testy odhalily, že v některých plavatkách se může skrývat méně, nebo dokonce naopak více alkoholu, než kolik stojí na obalu. Navíc jsou náchylnější k výskytu alkoholu s pochybných zdrojů, který může v krajním případě ohrozit lidské zdraví.

Proč jsou bez kolků?

Co se týče zákonů, věci se mají tak, že od roku 2OO4 bylo zavedeno povinné kolkování. Všichni výrobci lihovin tedy musí od uvedeného data lepit na lahve kolky. Je to doklad toho, že zaplatili spotřební daň. Jak je ale u nás zvykem, i tady byla schválená výjimka. „Od roku 2010 už výjimka pro placatky neplatí, kolek musí mít i lihoviny od 0,1 l lihoviny. Neznačené zásoby placatek ze starých zásob mohou obchodníci prodávat nejpozději do 30. září letošního roku,“ upřesnila právnička Barbora Pražanová.

Tím, že nejsou placatky kolkované, může se do nich v krajním případě dostat líh z pochybných zdrojů. U levných a původem pochybných lihovin se pak může stát, že mohou obsahovat metanol. Může mít konzumace této látky nějaký vliv na zdraví? „Otrava metanolem bývá nebezpečná, protože smrtelná dávka metanolu je ve srovnání s etanolem velmi nízká. A také i dávky mnohem nižší vyvolávají nevratná poškození lidského organismu, např. slepota při poškození zrakového nervu. Postižený nemůže chutí rozeznat metanol od etanolu. Dalším úskalím je fakt, že praxi se v počátečním stadiu příznaky otravy metanolem velmi těžce rozpoznávají,“ upozornila lékařka Sylvie Špitálníková.

Obsah alkoholu

Zajímavé je také to, jak vysoký je ve skutečnosti obsah alkoholu a koncentrace etanolu v lihovinách. Ten skutečný obsah se od informací uvedených na obale může lišit maximálně o 0,3 procenta. Těžko si doma průměrný spotřebitel změří, kolik alkoholu a etanolu ve výrobku je. O to zajímavější byly analýzy, které pro MF Dnes zpracoval Ústav kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko technologické v Praze.

U většiny výrobků bylo vše v pořádku. Přesto se našli lihoviny, které testující označili jako nevyhovující. Většinou proto, že obsah alkoholu byl nižší než by být měl. Avšak v případě Prestige vodky za to mohla přítomnost metanolu, který překračoval povolený limit. Nevyhověl ani výrobek označený jako Aqua Vitae Meruňka. V tomto případě ovšem nebyl obsah alkoholu nižší, než výrobce na obalu deklaroval, ale vyšší, a to o 2,8 procenta.

Pod názvem „Švestka“ se nemusí skrývat pálenka

A teď ještě jedna rada, která se ovšem nemusí týkat výhradně alkoholu v placatkách. Výrobci umně využívají drobných změn či obměn v názvosloví, aby vzbudili dojem, že prodávající něco jiného než co se ve skutečnosti ukrývá uvnitř lahve. Tak kupříkladu název Meruňka neznamená, že se jedná o meruňkovici. Meruňkovice je jemný ovocný destilát vyrobený destilací vyzrálých meruněk. Jenže lihoviny označené jako Meruňka, Švestka apod. mohou být směsi lihu a ovocného aroma. Takové výrobky pak patří mezi „ostatní lihoviny“ a jsou to jenom napodobeniny meruňkovice či slivovice.

Odpovědnost výrobců

Výrobci by v každém případě měli dodržovat stanovenou legislativu. Ta se týká nejenom obsahu alkoholu, metanolu a dalších látek ale u některých výrobků i dodržování receptury a výrobních postupů.

Nesplněním se vystavují nejenom sankcím ze strany kontrolních orgánů ale také možným žalobám od samotných spotřebitelů. Proč? „Pokud by například lihovina obsahovala látky, které jsou nebezpečné lidskému zdraví, mohlo by se jednat o trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což hrozí trest odnětí svobody až deset let. V případě poškození zdraví má spotřebitel právo na náhradu škody. Ta může v závažných případech dosahovat až mnohamilionových částek,“ upřesnila Pražanová.

Jak známo, dobrá rada nad zlato. Také v případě placatek těžko radit. Analýzy obsahu pouhým okem přes sklo neuděláme a platit desetitisíce laboratoři když jde třeba jen o malou lahvičku, je, uznejte sami, hloupost. Přesto můžeme nemilé překvapení po probuzení z kocoviny do jisté míry eliminovat.

A to tak, že budeme kupovat lihoviny raději v menší míře. A když už, tak je lepší sáhnout po osvědčených anebo kvalitních značkách, u kterých je riziko že nám propálí krk anebo po nich oslepneme podstatně nižší.

  • Konzumace alkoholu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176068.jpg
  • Pod názvem Meruňka se nemusí skrývat meruňkovice. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176070.jpg
Vydáno pod