Pojišťovny se prokousávají povodňovými škodami, většinu mají za sebou

Praha – Pojišťovny už jsou z nejhoršího venku. Většinu škod ze záplav, které v květnu zasáhly velkou část Moravy, už mají vyřešenou. K dnešku měly nahlášeno 16 600 pojistných událostí za celkem téměř jeden a půl miliardy korun. Pojišťovny už vyřídily přes devět tisíc škod a zaplatily klientům asi 280 milionů. Pojišťovny odhadují, že klienti celkem nahlásí téměř dvacet tisíc škod za celkem 1,9 miliardy korun.

Nejvíce škod hlásil Frýdek-Místek

Česká pojišťovna měla k dnešku nahlášeno přes deset tisíc pojistných událostí. V posledním týdnu jich z toho přibylo zhruba 500. Z valné většiny jsou to škody na rekreačních objektech a domácnostech, celkem za zhruba 560 milionů korun. Klienti nejčastěji hlásí újmy na svých nemovitostech, a to zhruba v 7 000 případech. Mezi nejvíce postižené okresy patří Frýdek-Místek, Karviná a Přerov.

Generali má nahlášeno přes tisíc povodňových škod za celkem 87 milionů korun. „Přes dvě třetiny z nich jsou zlikvidovány a klientům jsme poukázali peníze na jejich účty,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Největší škody způsobila podle něj velká voda na obecním majetku. Druhé v pořadí jsou zemědělské škody. Za nimi stojí újma na rodinných domech. V jejich případě jde zároveň o největší podíl z celkového počtu povodňových škod, který činí 42 procent.