17 ocelářů zaplatí za kartel, nejvíc ArcelorMittal

Brusel - Skupina 17 ocelářských firem dostala od Evropské komise kvůli kartelovým dohodám pokutu více než 518 milionů eur (asi 13,3 miliardy korun). Přitom nejvyšší částku, přes 276 milionů eur (zhruba 7,1 miliardy korun), má zaplatit společnost ArcelorMittal, která působí i v České republice. Domluvy na cenách či rozdělení trhu s ocelí pro stavební účely mezi pokutovanými firmami fungovaly podle Bruselu po 18 let až do roku 2002, týkaly se většiny tehdejších členských zemí Evropské unie. Konec kartelu přišel poté, co jedna z firem odhalila jeho existenci výměnou za beztrestnost.

„Je s podivem, jak významné množství společností zneužívalo téměř celý evropský stavební trh po tak dlouho dobu, a to v případě tak důležitého výrobku,“ prohlásil eurokomisař pro konkurenceschopnost Joaquín Almunia a dodal: „Bylo to, jako kdyby jednali v plánovaném hospodářství.“

Od února se jedná již o čtvrtý případ, kdy udělovala pokuty kvůli kartelům. Jejich celková výše dosáhla téměř 1,5 miliardy eur. Almunia také zdůraznil, že výkonný orgán EU bude mít i nadále vůči kartelům nulovou toleranci. Varoval také, že firmy, které se takového nekalého jednání dopustí opakovaně, budou pokutovány ještě výrazněji.

Členové kartelu alias Klub Curych

K prvnímu setkání členů pokutované skupiny došlo ve švýcarském Curychu, proto se prý vžilo pro kartel označení Klub Curych, z něhož se později vytvořil Klub Evropa. Komise má důkazy o více než 550 setkáních, která představitelé firem v rámci kartelu měli.

Pokuty u některých dotčených společností by vzhledem k délce kartelu překročily maximální hranici deseti procent z obratu v roce 2009, takže byly sníženy na tuto úroveň. ArcelorMittal má i přesto, že zaplatí nejvíce, pokutu sníženou vzhledem k tomu, že spolupracoval s úřady během vyšetřování.

Sankce ocelářům se řadí mezi desítku největších, jaké kdy Evropská komise za porušování pravidel hospodářské soutěže udělila. Dosud největší pokutu ve výši 1,38 miliardy eur dal výkonný orgán unie skupině výrobců autoskel v listopadu 2008.

Na cenovou nabídku Arceloru si stěžuje i český Evraz Vítkovice Steel

To, že má Arcelor nadsazené ceny, tvrdí mimo jiné i společnost Evraz Vítkovice Steel, která od její divize kvůli tomu přestala nakupovat surové železo a dočasně uzavře ocelárnu v Ostravě. „Důvodem jsou výsledky jednání, které jsme s dodavatelem surového železa vedli, a to je neschopnost dohodnout se s dodavatelem na ceně. Cena je pro nás vysoká,“ uvedl mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

„Cenový návrh Evraz nepokrývá ani naše výrobní náklady. Náš návrh vychází ze současné cenové hladiny na evropských trzích a naše cenová nabídka je férová,“ oponuje ale mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

  • Historické centrum Curychu zdroj: www.wikipedia.de http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/277/27603.jpg
  • Evraz Vítkovice Steel autor: ČT24, zdroj: http://images.google.cz/images?hl=cs&q=evraz%20v%C http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/997/99668.jpg