Mobilní telefon odpoledne vypne 24 tisíc lidí

Praha – Už téměř 24 tisíc lidí se na Facebooku přihlásilo k protestu proti rozdílům v cenách za mobilní služby stejných nadnárodních společností v Česku a v zahraničí. Na stránkách s ultimativním názvem – 17. 8. 2011 v 17:00 VYPÍNÁME mobilní telefony!!! - potvrdily svou účast na protestní akci. Počet účastníků rychle narůstá, ještě minulý měsíc se podobné akce zúčastnilo necelých sedm tisíc Čechů.

Organizátoři chtějí vypnutím mobilních telefonů upozornit na údajně předražené volání v Česku. Na svém blogu dodávají i příklady - levněji se dají podle jejich výpočtů nakoupit mobilní služby například ve Velké Británii, Lucembursku, Rakousku, Francii i Rumunsku. Vypnutím mobilů chtějí poukázat také na nečinnost Českého telekomunikačního úřadu, který zatím na rozdíly v cenách nijak nereagoval.

Martin Frýdek, organizátor protestu

„Mediální kampaň operátorů nás neustále přesvědčuje o tom, že zlevňují, že pro nás mají skvělé nabídky, skvělé ceny. Ale jak se ukazuje, ve srovnání se Slovenskem nebo Rakouskem to není bohužel pravda.“

Českému trhu by pomohla konkurence

Podle organizátorů výzvy by Česku prospěl čtvrtý mobilní operátor, který by na trh ovládaný trojicí silných firem vnesl konkurenci a možnost alternativy. Na českém trhu sice působí ještě čtvrtá a podstatně menší společnost U:fon, s ní ale podle organizátorů akce není možné počítat, protože používá nestandardní frekvenční pásmo a je možné ho využívat pouze na speciálně upravených telefonech.

Konkurenci by na český trh mohl naopak přinést virtuální operátor. Ten zatím v Česku neexistuje, což je ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie podle organizátorů protestu velmi neobvyklé. Česko to staví na úroveň zemí, jako je Albánie nebo Bělorusko.

Protest proti cenám mobilních operátorů (zdroj: ČT24)

Český telekomunikační úřad nesouhlasí

Český telekomunikační úřad považuje kritiku ze strany organizátorů protestní akce za nespravedlivou. „Pokud jde o úroveň cen za mobilní volání, upozorňujeme na závěry srovnání průměrných cen mobilního volání, které ve své zprávě pravidelně zveřejňuje Evropská komise. Ukazují, že průměrná cena za minutu mobilního volání je v ČR na průměru hodnocených zemí EU (0,10 EUR),“ uvedla v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vedoucí sekretariátu předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Jana Artěmenková.

I přes nesouhlas Českého telekomunikačního úřadu považují organizátoři protest za oprávněný a chtějí ho uskutečnit. Chtějí tak posílit právě tlak na úřad, který podle nich nepracuje správně a nestará se o zajištění férových podmínek na trhu.

Vydáno pod