Česká mincovna bude razit vlastní investiční zlaté mince

Jablonec nad Nisou - Česká mincovna chce v říjnu začít vydávat vlastní investiční zlaté mince. Může je prodávat bez daně z přidané hodnoty, protože získala licenci od svého novozélandského protějšku. Jejich cena tak bude jen mírně vyšší než stejně těžkých zlatých cihel, píšou to Hospodářské noviny.

„Váhu budou mít od dvou uncí do jednoho kilogramu,“ upřesnil ředitel mincovny Radek Šulta. Cenu kilogramu odhaduje nejvýše na 1,1 milionu korun. Kilogram zlaté cihly nebo slitek přitom stojí zhruba milion korun. Na rubu mince bude vyobrazena britská královna Alžběta, motiv na lícové straně ještě není určen.

Mince budou určeny zejména sběratelům a investorům. Teoreticky s nimi půjde platit i na Novém Zélandu, rozhodně by to však nebylo výhodné. Podobné pamětní mince o váze jedné unce (31,1 gramu) vydává také Česká národní banka.

Mincovna se nyní musí vyrovnat s velkým zájmem o zlaté cihly a slitky. Jen minulý týden u ní Češi koupili zlato za 100 milionů korun. Mincovna přitom nabízí investiční zlato teprve čtyři měsíce.

Česká mincovna je poslední firmou, která po rozpadu sklářského a bižuterního gigantu Jablonex Group, zůstala v Jablonci v provozu. Od loňského dubna má mincovna nového vlastníka, kterým je společnost Monetica. Ta vznikla jako konsorcium dvou zájemců, většinu vlastní podnikatel Karel Zoubek. Menšinovým akcionářem firmy je švýcarská společnost Amera, která patří mezi hlavní světové producenty střížků, jež jsou výchozím polotovarem při ražbě mincí. Firma zaměstnává 66 pracovníků. V loňském roce uskutečnila zakázky za 406 milionů korun a její hospodaření skončilo ziskem 57 milionů korun.