Vondruška se pochválil za čerpání EU fondů, vrací se do CzechTourismu

Praha - Odcházející ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška dnes zhodnotil své více než roční působení. Za úspěch považuje především zrychlení čerpání fondů EU. I když za loňský květen bylo proplaceno deset miliard korun, do letošního června se číslo zvýšilo na 133 miliard korun. Po opuštění ministerstva se chce vrátit do státní agentury pro podporu cestovního ruchu CzechTourism, zpět na ředitelské křeslo.

Podle Vondrušky došlo ke zrychlení čerpání z fondů i díky schválení kontrolních mechanismů. Dodal, že před jeho nástupem čerpání evropských peněz stagnovalo, což se dosud projevuje. Vracení peněz do Bruselu podle něj ale nehrozí. K úspěchům řadí ministr i spuštění programu pro podporu cestování znevýhodněných skupin, ze kterého mohou organizace čerpat 100 milionů korun.

Vondruška označil za nejdůležitější úkoly pro svého nástupce podporu strukturálně postižených regionů a případný přesun peněz mezi jednotlivými operačními programy. Strukturálně postižené regiony jsou území s vysokým zastoupením těžebního a těžkého průmyslu a vysokým stupněm urbanizace, patří mezi ně především oblasti Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Své působení shrnul Vondruška v nově otevřeném mediálním centru CzechTourismu, které by mělo sloužit novinářům i mimo oficiální setkání. Jeho součástí je také turistické infocentrum s knihovnou pro veřejnost. Agentura do centra investovala šest milionů korun. „Doufejme, že to posune CzechTourism zase o kousek dále,“ prohlásil při stříhání pásky vracející se ředitel.