Hazard nalévá do rozpočtů státu a obcí miliardy

Praha - Češi loni prosázeli v loteriích a jiných podobných hrách téměř 128 miliard korun, což bylo o půl procenta méně než v roce 2009. Přesto příjmy provozovatelů her vzrostly ve stejném období o 8,4 procenta na skoro 32,5 miliardy korun. Do státního rozpočtu a rozpočtů obcí odvedli provozovatelé formou správních a místních poplatků a poplatků na státní dozor 3,7 miliardy korun, předloni to bylo 4,2 miliardy korun. Nejvíce lidé loni sázeli zejména v interaktivních videoloterních terminálech, snížil se naopak jejich zájem o hrací automaty.

Na veřejně prospěšné účely provozovatelé kasin, výherních automatů a dalšího hazardu odvedli v roce 2009 zhruba 3,3 miliardy korun, což je o 4,1 procenta méně než v roce 2008. Zatímco u her povolovaných ministerstvem financí došlo k nárůstu o 22 procent, odvody z výherních automatů povolovaných obcemi propadly o 56 procent. Stojí za tím jednak pokles zájmu provozovatelů o umisťování těchto přístrojů, dále pak jejich snaha o snížení minimálního povinného odvodu na veřejně prospěšné účely vytvářením dceřiných společností. Jednotlivé společnosti tak generují nižší zisk a dostávají se do nižšího pásma pro odvod prostředků na veřejně prospěšné účely.

Kromě videoloterijních terminálů se velkému zájmu hazardních hráčů těší také rozličné loterie, kasina. Naopak méně Češi prosázeli v kurzových sázkách a rapidní pokles zájmu postihl i hru bingo.  

V roce 2009 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 537 provozovatelů. Hry povolované ministerstvem financí provozovalo 126 subjektů. Z provozovatelů her povolovaných ministerstvem financí zaujímá největší místo na trhu společnosti Sazka s podílem 6,9 procenta na vložených částkách.