Do roku 2016 bude mít Česko vyrovnaný rozpočet, shodla se koalice

Praha – Schodek státního rozpočtu by příští rok neměl převýšit 140 miliard korun, celkový deficit veřejných financí by se tak vešel pod 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Shodli se na tom dnes lídři vznikající vládní koalice. Do roku 2013 by pak podle nich neměl deficit překročit tři procenta HDP, a pokud ekonomika poroste, mělo by Česko za další tři roky hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas s tím, že koalice tak definitivně uzavřela programovou část veřejného rozpočtu.

Škrtat chce budoucí Nečasův kabinet hlavně ve výdajích, kde by měl ušetřit 54 miliard korun. Úspory by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnout platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích.

Dalších dvacet miliard mají do rozpočtu přinést zvýšené příjmy. Neměly by se tak například snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění, což by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1 500 korun ročně ze současných 3 000 korun.

K9 se dohodla na škrtech v rozpočtu (zdroj: ČT24)

Pavel Kohout, analytik Partners

„Zní to přijatelně a pravděpodobně i reálně. Musím podotknout, že v rámci světového kontextu, kdy valná většina světových ekonomik je ve velkém finančním nepořádku, by Česká republika, pokud toto dodrží, působila jako premiant.“

Nečas: Progresivní daň z příjmu je nepřijatelná

Nečas uvedl, že pro ODS je v tomto ohledu nepřijatelné zavedení druhé sazby daně z příjmu fyzických osob. Zbývá tedy podle něj buď návrat ke zdanění z hrubé, a nikoliv superhrubé mzdy, nebo limitovat mzdové náklady jako započitatelnou částku pro daň z příjmu právnických osob.

Součástí dohody o rozpočtech je podle premiéra i dohoda o důchodové reformě, která bude vycházet ze závěrů takzvané Bezděkovy komise. „Tím pádem počítáme se základními prvky tohoto návrhu,“ dodal. Vedle průběžného systému tak bude fungovat fondový systém, sníží se odvody na sociální pojištění, což bude kompenzováno úpravami daně z přidané hodnoty. „Konkrétní čísla budou výsledkem expertních propočtů,“ podotkl.

Podle odstupujícího ministra financí Eduarda Janoty by bez úprav ve výdajích i příjmech dosáhl deficit státního rozpočtu v příštím roce zhruba 210 miliard korun. Letos ke konci května sice schodek klesl na 75,7 z květnových 95,4 miliardy. I tak je to ovšem nejhorší červnový výsledek za posledních deset let.

Schodek státního rozpočtu
Zdroj: ČT24