Benzin přivítal začátek prázdnin zdražením

Praha - Pohonné hmoty kromě plynu LPG v uplynulém týdnu na českých čerpacích stanicích zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vyjde v průměru na 32,70 koruny za litr, v porovnání s předchozím týdnem tak podražil zhruba o 12 haléřů. Cena motorové nafty stoupla o 19 haléřů na průměrných 31,69 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se zvýšila o 15 haléřů na 32,21 koruny za litr. Mírný pokles ceny zaznamenal pouze plyn LPG, který zlevnil v průměru o haléř a prodává se kolem 14,45 koruny za litr.

Podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka ceny ovlivňovala relativně dražší ropa, která se dostala do blízkosti 79 dolarů za barel, a slabá koruna. Růst průměrných cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu ovlivnil české ceny také podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka. Zapomínat se nesmí ani na vliv letních prázdnin, kdy se benzinové pumpy nebojí zdražovat, protože kvůli dovoleným jim roste odbyt.

Zdražování ropy přibrzďuje, dočkáme se levnějšího benzinu?

U čerpacích stanic by se přesto už brzy mohlo začít blýskat na lepší časy. Čermák se domnívá, že v příštích dnech by se růst cen mohl vlivem vývoje na rotterdamské burze zastavit. Na světových trzích se ve středu růst ceny ropy zastavil a ve čtvrtek cena sestoupila až na třítýdenní minimum do blízkosti 72 dolarů za barel. Ropu srážely dolů nepříznivé údaje z americké a čínské ekonomiky, které prohloubily obavy o osud globálního hospodářského oživení.

„V průběhu následujících dnů se u čerpacích stanic dočkáme stagnace či mírného poklesu cen pohonných hmot,“ soudí Čermák. Z hlediska celých prázdnin ale podle Šimka můžou pohonné hmoty opět zdražovat kvůli vyšší poptávce. „Motoristé budou o prázdninách jezdit draze a v kolonách,“ uzavřel analytik.

Vydáno pod