Bankám vynáší především orientace na menší firmy

Praha - Třetina bank, které se zaměřují na firmy, dokázala za poslední dva roky zvýšit svůj zisk. Dařilo se hlavně těm institucím, které se soustředí na menší podniky s obratem do dvou milionů dolarů ročně. Podle společnosti Boston Consulting Group (BCG) tak krize rozevřela nůžky mezi úspěšnými a problémovými bankami. Zpráva také předpovídá, že se rozdíly budou dál prohlubovat.

„V průměru mohou tyto banky více vydělat, ale není to tak jistý byznys jako bankovnictví pro větší klienty,“ zdůrazňuje Martin Buchar z Boston Consulting Group. Dalším společným a podstatným rysem úspěšných bank je řízení rizik. Se svými klienty totiž musely začít jednat víc osobně.

„Snažil bych u větších firem klást důraz na finanční ukazatele. O co je ta firma menší, tak na nefinanční ukazatele. Jinými slovy - musí se být více v terénu, více komunikovat s lidmi a více pochopit podstatu fungování,“ vysvětlil Karel Havlíček z Vysoké školy finanční a správní.

Korporátní orientace bank se vyplácí (zdroj: ČT24)

To, že některé banky přežily krizi lépe než ostatní, ještě podle odborníků není zárukou, že se jim bude dál dařit. Vyhrávat budou ty, které se nejrychleji přizpůsobí globálním změnám.

Martin Buchar, Boston Consulting Group:

„Struktura výnosů bank už dneska zdaleka není zaměřená na klasické úvěrování. Ty nejúspěšnější banky mají mnohem víc vyrovnanou strukturu výnosů, která též zahrnuje platební styk a různé hedgingy.“

Na dalším rozvoji bank se pak podepíše i regulace. Podle BCG budou pravidla tvrdší a bankéři budou pravidelně oznamovat a vysvětlovat své kroky dozorovým orgánům. To jim přinese nejenom administrativní náklady, ale i menší možnosti, jak vydělávat na riziku.

Vydáno pod