Rumunsko od MMF dostane další miliardu dolarů

Washington – Mezinárodní měnový fond (MMF) Rumunsku na podporu jeho ekonomiky vyplatí další miliardu dolarů. Ze sedmnáctimiliardového dvouletého záložního úvěru tak země již vyčerpala 13,5 miliardy dolarů. Fond to uvedl v noci na dnešek. MMF ve zprávě k revizi rumunského programu ocenil, že vláda země udělala velký kus práce pro zajištění makroekonomické stability, i když hospodářství postihl výrazný pokles.

Rumuni šetří, MMF na ně přesto dohlíží

Rumunská vláda nastoupila na cestu strukturálních fiskálních reforem včetně snížení mezd ve veřejném sektoru, reformy penzijního systému a zdravotnictví. Fond však požaduje přísnou kontrolu výdajů a rozpočtového deficitu. Na jeho záchranném programu pro Rumunsko závisí důvěra investorů zemi. Snížením výplat ve veřejném sektoru o 25 procent a zvýšením daně z přidané hodnoty chce stát udržet rozpočtový deficit na 6,8 procenta hrubého domácího produktu.

Rumunsko patří v unii mezi země, které hospodářská a finanční krize postihla nejvíce. V roce 2009 se rumunská ekonomika propadla o sedm procent, přičemž původní odhady uváděly jen čtyři procenta. Země proto musela využít mimořádné půjčky od EU a Mezinárodního měnového fondu. Její čerpání se sice na konci loňského roku zadrhlo kvůli politickým potyčkám, země má však nyní novou vládu a peníze může znovu přijímat.