Evropa se hádá o bankovním dohledu

Brusel/Štrasburk – Zdá se, že unie bude mít s hledáním kompromisu nad novou podobou finančního dohledu velké problémy. V noci na dnešek totiž ve Štrasburku zkrachovala jednání mezi Evropským parlamentem a státy evropské sedmadvacítky. Šance, že nové dohledové instituce začnou fungovat již od začátku příštího roku, jak původně zamýšlela Evropská komise, tak znatelně poklesly. Nyní se strany snaží nalézt kompromis.

Už žádnou další finanční krizi

Vytvořením nových institucí, které by měly značný přehled o fungování bank, pojišťoven a finančních trhů, chce Brusel zabránit opakování finanční krize. Tu v září 2008 odstartoval pád americké investiční banky Lehman Brothers a nakonec se přelila i do největší hospodářské krize od 30. let minulého století. Podle některých ekonomů a politiků přitom za těmito problémy stojí především nedostatečná regulace finančního sektoru.  

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Unijní státy již s novou podobou finančního dohledu souhlasily na prosincovém summitu, ale především kvůli námitkám Velké Británie nedaly novým dohledovým institucím téměř neomezené pravomoci, jak původně navrhovala Evropská komise, a národní vlády vybavily vetem. Pokud by tak nová instituce rozhodla, že členský stát by měl navýšit kapitál v některé z problémových institucí, vláda by mohla rozhodnutí podle představ členských států EU zablokovat.

Evropa řekne, Česká národní banka udělá

Diplomatický zdroj

„Někteří lidé v parlamentu si myslí, že jsou ignorováni, a chtějí tak bojovat.“

Tento přístup se samozřejmě nelíbí europoslancům. Ti si přejí, aby rozhodnutí nových dohledových orgánů bylo pro členské země závazné. Kontrolní orgány by tak instruovaly přímo národní dohledové orgány, v českém případě Českou národní banku, či dokonce samotné finanční ústavy.

Rozpory mezi Evropským parlamentem a státy by se mohly ještě vyhrotit ve středu. Europoslanci se totiž chystají hlasovat o návrhu reformy finančního dohledu, který odráží jejich názory. Podle informací České tiskové kanceláře se hlasování uskuteční. Usilují o něj především velké poslanecké kluby, tedy především lidovci a socialisté. Nebudou ovšem hlasovat o celé reformě finančního dohledu, ale jen o vlastních pozměňovacích návrzích.

Unie chce reformu nastartovat už nyní

„Vytváří si tak půdu pro letní jednání s členskými státy. Pokud státy v létě přijmou návrhy europoslanců, pak tento balíček projde v září nebo v říjnu už v prvním čtení a legislativa bude moci platit od ledna 2011. Pokud ne, státy ten balík vrátí poslancům s připomínkami. To už ale spadne do maďarského předsednictví, které to pravděpodobně příliš neposune, a reformy v roce 2011 platit nezačnou,“ uvedl nejmenovaný diplomatický zdroj.

Francouzská europoslankyně Sylvie Goulardová:

„Musíme dělat naši práci, a ne jen slepě hlasovat pro text, který vypracovaly národní vlády. Byla to velmi vážná krize a my se jen chceme ujistit, že nové instituce svoji roli zvládnou.“

Odpor členských států k názorům Evropského parlamentu ale postupně roste. Zatímco na počátku se do opozice stavěla především Velká Británie, nově se k ní přidává i Německo. Belgie, která začátkem července převzala od Španělska předsednictví EU, naopak na obě země tlačí, aby souhlasily s většími pravomocemi nových dohledových orgánů a vzdaly se veta.

Vydáno pod