Vysoké ceny potravin ohrožují nejchudší v rozvojovém světě

New York/Washington – Vysoké ceny potravin jsou hrozbou pro nejchudší lidi v rozvojovém světě, zdůraznila Světová banka (SB). Dle jejích analýz byly potraviny v červenci výrazně dražší než před rokem, a to o 33 procent. Nejvíce v červenci zdražila kukuřice s nárůstem o 84 procent, cukr se zvýšením o 62 procent a pšenice, za kterou se meziročně platilo o 55 procent více. Cena sojového oleje vzrostla o 47 procent.

„Vytrvale vysoké ceny a nízké zásoby potravin ukazují, že jsme stále v nebezpečné zóně. Většina zranitelných lidí se s tím vypořádává nejhůře. Vzhledem k proměnlivosti současné situace je nutné, abychom byli bdělí. Nemáme žádný záchranný polštář,“ varoval šéf Světové banky Robert Zoellick.

Největší problém znamená zdražování rýže. „Je základní potravinou pro více než třetinu světové populace, takže převážně v rozvojových zemích i mírné zvýšení její ceny může uvrhnout miliony lidí pod hranici chudoby,“ vysvětlil analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Potraviny zdražují (zdroj: ČT24)

Ceny potravin ovlivnila dražší ropa, jež se oproti červenci 2010 prodávala o 45 procent dráže. Zvýšila náklady na produkci potravin, ale třeba i na hnojiva. Jejich cena ve sledovaném období vzrostla o 67 procent. Ke zdražování přispívají ale také spekulace, ty mnohdy tlačí ceny vzhůru až o desítky procent. Podobně působí také rostoucí poptávka v rozvojových zemích včetně Číny nebo Indie.

Ceny potravin neustále kolísají

Navíc Světová banka upozornila, že ceny některých potravin jsou letos jak na houpačce. Od dubna do července se ustálily zhruba pět procent pod nedávným maximem z února díky mírnému zlevňování obilí, tuků a olejů, ale i masa, ovoce a cukru. Kukuřice a pšenice ale například v červnu zlevnily a v první polovici července zdražily. Také cena rýže od února do května klesala, pak ale začala mít vzestupnou tendenci.

Rýžová pole
Zdroj: ČT24/Hana Brádková

Nejhůře je v Somálsku

Podle Světové banky panuje nejhorší situace v oblasti Afrického rohu, kde sice současnou krizi vyvolala dlouhotrvající vedra, přispěly k ní ale i vysoké ceny potravin. V posledních třech měsících tam zemřelo 29 tisíc dětí mladších pěti let a 600 tisíc dětí v regionu je nadále v ohrožení života. Celkem tamní problémy zasáhly více než 12 milionů lidí.

Potravinová krize se v samotném Somálsku dotýká 3,2 milionu lidí, z toho 2,8 milionu na jihu země zmítaném konflikty. Mezi nejhůře zasaženými jsou podle Světové banky chudí farmáři, kteří nemají zásoby a ani prostředky na nákup potravin. Stejně tak trpí lidé, které z domova vyhnaly boje a mají obtížný přístup k jídlu. Další ohroženou skupinou je městská chudina, na niž dolehly vyšší náklady na bydlení a klesající platy.

Mezitím v Somálsku ceny obilovin pěstovaných od loňského října překonaly maxima z roku 2008. Vyšší jsou i ceny dovážených komodit, jako je rýže, cukr, pšeničná mouka, rostlinný olej a benzin.

„Nikde jinde vysoké ceny jídla, chudoba a nestabilita dohromady nevyústily v tak tragické utrpení jako v Africkém rohu,“ vysvětlil Zoellick. Banka proto zvyšuje svou krátkodobou pomoc zemím, jako je Keňa nebo Etiopie, ale i střednědobou podporu kvůli ekonomickému oživení. Potřeba je ale podle Zoellicka budování dlouhodobých řešení schopných odolávat suchům a podpora zemědělství, které dokáže reagovat na výkyvy klimatu. Světová banka regionu poskytuje pomoc ve výši 686 milionů dolarů.