Cestovka Karya Tour zkrachovala, v zahraničí uvízly stovky lidí

Bratislava - Úpadkovou situaci nyní musí řešit slovenská cestovní kancelář Karya Tour. Finanční problémy jí totiž podle informací na webových stránkách kanceláře způsobila nepříjemná situace partnerské turecké firmy, se kterou při organizování zájezdů spolupracovala. Portál TVnoviny.sk informoval, že v Turecku uvízly stovky cestujících. Mezi nimi je i několik desítek Čechů. Karya Tour, která zprostředkovávala i zájezdy do Egypta, je pojištěná pro případ krachu.

Nejprve se do úpadku dostal turecký partner Karya Tour, který pro její klienty zabezpečoval ubytování a transfery. Potíže údajně chtěla cestovní kancelář řešit dohodou s jinou agenturou. Karya Tour uvedla, že jednala s dvěma nadnárodními společnostmi. „S politováním vám musíme oznámit, že jednání byla neúspěšná a i naše společnost se dostala do úpadku,“ píše se v prohlášení Karya Tour.

Podle serveru TVnoviny.sk uvízlo v zahraničí asi 500 lidí. Portál eTrend.sk napsal, že Karya Tour má v současnosti v Turecku přibližně 900 klientů. Většina z nich trávila dovolenou v turecké Antalyi. Klienti zkrachovalé cestovky nyní nevědí, jak se dostanou domů. Část z nich se měla do neděle třemi letadly vrátit na Slovensko. Návrat dalších se údajně připravuje.

Karya Tour prodala až 7 000 tisíc zájezdů, které již neproběhnou

Lidé se mají se svými nároky na náhradu zaplacených a neposkytnutých služeb obrátit na Allianz - Slovenskou pojišťovnu. Dle informací portálu eTrend.sk prodala Karya podle některých odhadů 5 000 až 7 000 dovolených, na které však už klienti neodletí. Karya Tour je tureckou cestovní kanceláří. Na Slovensku působí od roku 2008.