TOP 10 daňových rájů světa podle magazínu Forbes

New York - Prestižní americký magazín Forbes zveřejnil žebříček nejpopulárnějších daňových rájů. Zajímavé je to, že firmy se nestěhují prostě jen do míst s nejnižšími daněmi, ale důležité jsou také stabilní politické a ekonomické prostředí a ochrana dat. Daňovými ráji světa jsou stát Delaware v USA, Lucembursko, Kajmanské ostrovy, Švýcarsko, londýnské City, Irsko, Bermudy, Singapur, Belgie a Hongkong. Překvapeními v uvedené desítce jsou podle expertů hlavně Belgie, Švýcarsko a londýnské City. Na druhou stranu ekonomové přiznávají, že výběr svou logiku má.

Belgie už mnoho let v tichosti pracuje na optimalizaci daňového režimu pro firmy a zároveň je tu i kvalitní ochrana informací týkajících se bankovních účtů, píše Forbes.

„Obecně má Švýcarsko jedny z nejnižších daní na světě. Je to hlavně tím, že jakékoliv zvýšení daní by muselo být schváleno v referendu,“ vysvětluje dále ekonom Petr Bartoň.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Do daňových rájů se stěhují miliony firem takřka ze všech kontinentů. Jejich obliba prudce roste také v Česku. „Evropská sedmadvacítka vyvíjí poměrně masivní tlak na daňové ráje s cílem, aby zprůhlednila vlastnictví peněz,“ říká k tomu Jan Knížek, vrchní ředitel daňové správy ministerstva financí.

Aktuálně má zahraniční adresu asi 12 tisíc českých podniků. To jsou zhruba 4 procenta z celkového počtu tuzemských firem.

Daňové ráje
Zdroj: ČT24